Vandaag werd in Grobbendonk, tijdens het weekend van de verenigingen, het aloude lied "aan mijn dorpje" van onder het stof gehaald.

Dankzij enkele Grobbendonkofielen die het lied een nieuw jasje hebben gegeven. Aanwezigen kunnen het lied uit volle borst meezingen via een scherm met ook ondertitels.

Tijdens het interbellum, het juiste tijdstip ging verloren in de loop der tijden, schreef Leo Liesse, voordrachtkunstenaar en een geboren en getogen Grobbendonkenaar, het lied "Aan mijn dorpje" om zijn verbondenheid en liefde voor zijn geboorteplaats te bezingen. Hij liet de tekst op muziek zetten door zijn vriend Flor Van Camp.

'Het refrein "Oh Grobbendonk zo schoon voor mij" zit bij de meeste oudere dorpsgenoten verankerd in het geheugen. De kleinzoon van Leo Liesse was onderwijzer in wat toen nog de "Jongenschool" was van Grobbendonk.

Van hem kregen generaties jongens muziekles waarin het lied van zijn grootvader vaste kost was. Maar gaandeweg deemsterde de opvoering er van weg in de vergetelheid", vertelt burgemeester Marianne Verhaert (GiB).

In 2006 werd het lied nog eens van onder het stof gehaald maar daarna werd het wederom stil. Tot nu, want tussen pot en pint kregen een aantal "Grobbendonkofielen" het idee opgevat om het lied een facelift te geven naar het huidige tijdvak zonder aan de oorspronkelijke tekst te raken.

 Dankzij enkele Grobbendonkse enthousiastelingen werd Noémie Schellens, een beroepssopraan, geëngageerd om dit immaterieel maar belangrijk erfgoed, opnieuw in te zingen.

Tijdens het weekend van de verenigingen waren er ook nog optredens van onder andere Wim Soetaer en Yves Segers. De opbrengsten van het feestweekend gaan integraal naar de Grobbendonkse verenigingen.

Straks meer met vimeo.