Sinds de openstelling van de fly-over op maandag 30 september  rijdt al het verkeer bij Geel-West over de nieuwe tuibrug over het Albertkanaal. De oude boogbrug, waarvan de eerste plannen dateren uit 1949, wordt dus niet langer gebruikt. Ruim 60 jaar lang reed het verkeer tussen Geel en Westerlo via die brug. Ze gaat dan ook verdiend op 'pensioen'. Gedurende drie weekends in oktober zal de brug afgebroken worden. 

Bron: Stadsarchief Geel
Bron: Stadsarchief Geel

Drie weekends
Tijdens het eerste weekend van 12 en 13 oktober wordt vanaf zaterdagavond 22u het betonnen brugdek afgebroken. Daarvoor zal er een drijvend platform, een ponton, onder de brug gevaren worden, zodat alle brokstukken opgevangen worden. Vervolgens zal in het weekend van 19 en 20 oktober de stalen boog ontmanteld worden. Tot slot zullen de laatste afbraakwerken gebeuren tijdens het weekend van 26 en 27 oktober. 

Geen hinder voor doorgaand verkeer, jaagpad tijdelijk afgesloten
De afbraakwerken zullen geen hinder veroorzaken voor het verkeer, vermits de Snelwegstraat niet meer gebruikt wordt. Wel zal het jaagpad langs het Albertkanaal afgesloten  worden van 10 tot 30 oktober. Er zal dan voor de fietsers een lokale omleiding gelden. 

BELANGRIJK: Geen publiek toegelaten om veiligheidsredenen
De omgeving van de oude en nieuwe brug over het Albertkanaal is een werfzone in volle actie. Afbraakwerken van grote constructies houden ook altijd risico’s in. De aannemers wijzen er daarom op dat het niet veilig is om toeschouwers in de buurt van de brug toe te laten. Ze vragen daarom uitdrukkelijk om NIET naar de afbraak te komen kijken. Uit veiligheidsoverwegingen zal tijdens de drie weekends  sowieso de ruime omgeving afgezet worden. Wie toch graag de afbraak wil volgen, kan terecht op www.noordzuidkempen.be (klikken op de webcam) en alles bekijken via de live streaming. Niemand hoeft dus iets te missen!