Vanmiddag kwam klas 4C van de vrije lagere oefenschool 'Windekind' uit Vorselaar op bedrijfsbezoek bij Oude metalen Harzé–Van Est NV op de Aarschotseweg Herentals.  De fijne leerlingen hadden recent een mini-onderneming opgestart rond metaal.  Ze kregen meteen hulp van de sympathieke zaakvoerders van metaalhandel Harzé. Sus en Hilde zorgden voor metaalmonsters voor het onderzoek van de kinderen, en nodigden daarbovenop de klas uit om op werkbezoek te komen.  Dat werd een boeiend verhaal.

Leerkracht Gert Jansen : 'Omdat techniek tegenwoordig een steeds belangrijkere rol speelt in onze maatschappij, leende dit project zich uit tot waardevolle leerkansen voor onze kinderen. De leerlingen van nu zijn immers de toekomst van morgen.

Vroeger heb ik zelf 4 jaar als jobstudent gewerkt bij de metaalhandel en kende zo het bedrijf tamelijk goed. Wanneer ik het idee van het project voorstelde aan Hilde en Sus waren ze enorm enthousiast om mee te werken aan het project. Ook zij hebben grote inspanningen geleverd om dit project tot een succes te brengen.


De kinderen vonden het thema heel boeiend. Door werkelijkheidsnabij en coöperatief te leren, werd de betrokkenheid van de kinderen geprikkeld. Ze ontdekten arbeid in onze maatschappij, zagen met eigen ogen een deel van het verwerkingsproces van metaal, zorg voor het milieu en de aandacht voor veiligheid op de werkvloer.

De leerlingen konden zelfs genieten van de verschillende voer- en werktuigen van de metaalhandel. Als extra ervaring kregen ze zelfs de kans om een rondrit te maken in de vrachtwagen van de metaalhandel. Wanneer het bezoek ten einde liep, werden de kinderen zelfs nog verwend met een koekje en een drankje. Kortom het was een bijzonder geslaagd werkbezoek.  Met dank aan Hilde en Sus Harzé.

Project nog niet ten einde
Het project is nog niet ten einde voor de kinderen. Met de opbrengst van het verzamelde metaal (60 euro) gaan de kinderen zelf bepalen hoe ze dit budget gaan spenderen. Misschien beslissen ze om het te schenken aan een goed doel, misschien zullen ze dit sparen of misschien investeren ze het voor iets in de klas.

In ieder geval is dit de keuze van de kinderen en leren ze zo verstandig met geld om te gaan. Tenslotte zal het project afgesloten worden met het bouwen van een robotje. Zo zien kinderen dat metaal kan leven en dat het niet te missen is in onze maatschappij' aldus leerkracht Gert Jansen.

Klas 4C vond het bedrijfsbezoek bij metaalhandel Harzé een heel boeiende ervaring.

Zaakvoerders Sus en Hilde Harzé : 'We vonden het heel tof dat de leerlingen zo aandachtig luisterden.  Al meer dan 40 jaar is Harzé J.- Van Est gekend als groot- en kleinhandel in oude metalen in de verre regio Kempen en Vlaanderen. We willen op een duurzame en maatschappelijk verantwoorde manier toonaangevend zijn in de sector van de recuperatie en een leidende rol spelen in de inzameling en het bewerken van metalen om ze uit de afvalstroom te halen en er secundaire grondstoffen van te maken, de zogenaamde End Of Waste.

Door de evolutie van recyclagetechnieken zijn we verder gegroeid en zijn we nu ook depollutiecentrum voor voertuigwrakken en inzamelpunt voor Recupel, PV Cycle en Bebat.

Voor Oude Metalen Harzé zijn een excellent bedrijfsresultaat, samen met respect voor mens, kwaliteit, leefmilieu, veiligheid en maatschappij strategische basiskeuzes. De leerlingen hebben heel wat opgestoken over milieu en recyclage en dat was de bedoeling,' aldus Sus en Hilde Harzé-Hanselaer.

Leerling Jolijn van klas 4C : 'Ik vond het bedrijfsbezoek heel interessant, vooral die grote tang-machine die het metaal meteen verpulvert, het selecteren van alle afval, ons milieu, de recyclage.  Ik ga er thuis en met m'n vriendjes over praten.  Dat afval goed moet apart gehouden worden, dat is heel belangrijk'.


De kinderen van 4C Windekind : Jef Aelbrecht,  Fien Tijsmans, Thijs Goossens,  Rune Vanbeveren, Lilith Jadoulle, Stef Vanden Bempt, Zyron Jamili, Romy Van Gorp, Jolijn Meeus, Ella Van Hoof, Yasmijn Mertens,  Fiona Verbruggen, Cyril Mols, Tess Vercaeren, Thobias Neixkens,  Aaliyah Vivet, Fabriz Robben, Maite Weuts, Ward Sebrechts en Minthe Wouters-Sels.    Foto's Guy / NNieuws.