Het AZ Herentals heeft de leegstaande ziekenhuisafdeling, die tot voor kort voor revalidatie werd gebruikt, ingericht om mogelijk positief besmette corona-patiënten op te vangen.

Op die manier hoopt het AZ bij een grote toevloed van zieken om de spoedafdeling te ontlasten.

Patiënten met een luchtweginfectie of koorts, die in zo'n toestand verkeren dat ze in het ziekenhuis moeten worden opgenomen, worden in het AZ sowieso op het coronavirus getest.

"Volgens de nieuwste richtlijnen moéten die patiënten worden opgenomen, besmet of niet", zegt Annelies Vrints, woordvoerster van het AZ Herentals. "Om te vermijden dat die mensen 24 uur op de spoedafdeling moeten blijven tot het resultaat van de test is bekend, worden die nu ondergebracht in een leegstaande vleugel van ons ziekenhuis."

Wachten op diagnose

Het AZ verhuisde enkele maanden geleden zijn revalidatieafdeling naar het nieuwe K-Blok van het ziekenhuis en daardoor is er ruimte in de nog leegstaande oude revalidatieruimte en de bijbehorende verpleegafdeling.

"We hebben daar op dit moment nog geen nieuwe invulling voor, dus dat komt goed uit", aldus Vrints. "We zijn daar nu volop de kamers in orde aan het maken. Op dit moment verblijven er een handvol patiënten.

We denken dat we die ruimte de volgende dagen stelselmatig kunnen uitbreiden om er op die manier zo'n dertig patiënten in onder te brengen. We hebben ook een arts en verplegend personeel bereid gevonden om de zorg van die patiënten op zich te nemen.

Het gaat dan vooral om patiënten die wachten op hun uiteindelijke diagnose in verband met het CONVID-19-virus. Maar die komen allemaal via de spoedafdeling binnen.

Normaal moeten ze daar blijven tot ze het resultaat van de test kennen en ze vervolgens naar een andere afdeling worden verwezen, is naar huis in quarantaine worden gestuurd. Maar nu kunnen we die dus snel doorsluizen naar een aparte afdeling."

Even geen hartrevalidatie

De nieuw ingerichte afdeling is van de buitenwereld afgesloten en het personeel werkt er met beschermende kledij. “Alle personeel werkt zich op dit moment te pletter”, aldus Vrints.

Ondertussen worden andere patiënten, die op de nieuwe afdeling revalidatie hun oefeningen komen doen -hartrevalidatie en rugschool bijvoorbeeld- door het AZ opgebeld met de mededeling dat ze de volgende drie weken niet meer mogen komen.

Bron GVA - 13/03/20 - Marc Helsen - dit artikel werd gereproduceerd met toestemming van de uitgever, alle rechten voorbehouden – Nnieuws  License2Publish.