In Herentals hebben stakeholders van het Europese project Recapture the Fortress Cities (RFC) woensdag een studiebezoek gebracht aan kasteeldomein Le Paige en de oude stadsvesten.

Het project wil nagaan hoe forten en versterkingen in stedelijk gebied kunnen worden gerevitaliseerd. In Herentals wordt er onder meer gewerkt aan een testcase rond klimaatuitdagingen.

Volgens de stad Herentals en de provincie Antwerpen heeft zeker de oude stadswal een groot onderbenut potentieel.

De testcase zal moeten uitwijzen welke rol ze kan spelen in het opvangen van regenwater en het bufferen van water bij hevige regenval.

Het kasteeldomein La Paige zou dan weer aantrekkelijk kunnen worden gemaakt voor wanneer het te warm is in de stad.

"Dit project wil 'vergeten' vesten nieuw leven inblazen en ervoor zorgen dat ze een actieve rol spelen om steden te wapenen tegen de uitdagingen van de toekomst", zegt provinciaal gedeputeerde voor erfgoed Luk Lemmens.

"Historische stadsranden staan onder grote druk en worden vergeten of ze verdwijnen. Terwijl ze net een belangrijke historische waarde hebben en heel wat kunnen betekenen op vlak van recreatie, mobiliteit, ruimte en zelfs de watervoorziening van een stad."

Ook in Mechelen, Lier, Dendermonde, Zandvliet en Lillo staan soortgelijke testcases op stapel. (belga) Foto : Le Paige / archief Nnieuws / Johan Temmerman.