Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Oude stenen van kerkmuur Sint-Gertrudiskerk brengen leven in Vorst-Laakdal : 'Korstmossen vrijwaren'

Info bord korstmossen Laakdal kerk

Het infobord met betrekking tot de korstmossen op de kerkmuur van de Sint-Gertrudiskerk in Vorst-Centrum werd vrijdagavond onthuld in aanwezigheid van Paul Geyselings, Werkgroep Bryologie en lichenologie (studie van mossen en lichenen).

De gemeente Laakdal besliste immers begin ‘23 om de korstmossen op de enige overblijvende locatie (de oude kerkhofmuur aan de noordkant van de kerk) zo goed mogelijk te beschermen zonder de renovatie in het gedrang te brengen.

Naar aanleiding van de renovatie van de Sint-Gertrudiskerk werd Natuurpunt vzw gecontacteerd door de Werkgroep Bryologie en Lichenologie (WBL). Er zouden zich zeldzame en speciale soorten bevinden op en rond de kerk. WBL wou deze korstmossen graag beschermen. Daarop werden de mogelijkheden besproken met de kerkfabriek, en de gemeente Laakdal.

Uiteindelijk werd beslist om de korstmossen te behouden door een deel van de muur niet te behandelen. “Ik was onmiddellijk overtuigd om de korstmossen te vrijwaren”, legt klimaatschepen Benny Smets uit. “Korstmossen hebben immers verschillende functies binnen een ecosysteem. Ze leggen via zonlicht koolstofdioxide vast. Daarnaast vormen ze micro-ecosystemen op de plekken waar ze leven waarin en waarrond er allemaal kleine insecten leven.”

Om de bezoekers te informeren, heeft Natuurpunt vzw ter plaatse een didactisch infobord geplaatst.

Oude stenen van kerkmuur Sint-Gertrudiskerk brengen leven in Vorst-Laakdal  : 'Korstmossen vrijwaren'

Oude stenen van kerkmuur Sint-Gertrudiskerk brengen leven in Vorst-Laakdal : 'Korstmossen vrijwaren'

Kerkstraat 13, Vorst-Laakdal, België

Info bord korstmossen Laakdal kerk

Deel dit artikel