Bij een ouder van een leerling van basisschool De Klimboom in Heultje (Westerlo) is een besmetting met het coronavirus vastgesteld. Het gezin was tijdens de krokusvakantie in Italië geweest.

Het gaat om de eerste en enige vastgestelde besmetting in onze gemeente. Sinds de test verblijven de patiënt en de andere leden van het gezin thuis in afzondering en worden zij nauwgezet opgevolgd. De besmette ouder krijgt de nodige verzorging en stelt het goed.

Het Agentschap Zorg en Gezondheid is bezig met een contactonderzoek. Dit wil zeggen dat er nagegaan wordt met wie de besmette persoon allemaal contact gehad heeft. Afhankelijk van dat onderzoek neemt men dan de nodige maatregelen.

Ouders en leerlingen van De Klimboom zijn per brief op de hoogte gebracht. School, gemeente en alle betrokken instanties blijven zeer alert en volgen de zaak nauw op. Bij gemeente Westerlo volgen we de instructies van de hogere overheid op de voet. We baseren ons op de richtlijnen van FOD Volksgezondheid.

Voorlopig is het voldoende om waakzaam te zijn en de preventieve richtlijnen te volgen. Meer drastische maatregelen zoals sluiting van scholen of publieke plaatsen zijn niet nodig.

Meer info over het coronavirus is beschikbaar via https://www.info-coronavirus.be. Je kan ook terecht op 0800 14 689 en info-coronavirus@health.fgov.be. Extra info voor ouders van schoolkinderen is te vinden op https://onderwijs.vlaanderen.be/nl/coronavirus-voor-ouders.

Naar aanleiding van deze eerste positieve test wil het college van burgemeester en schepenen van Westerlo haar ongerustheid uiten over de verdere verspreiding van het coronavirus.

Het college vraagt aan de hogere overheid om meer doeltreffende preventiemaatregelen te nemen op nationaal niveau. Burgemeester en schepenen zijn uitgesproken voorstander van effectieve maatregelen om zoveel mogelijk contacten tussen mensen onderling te vermijden.

Dit betekent dat alle niet-strikt noodzakelijke activiteiten en samenkomsten gedurende een welomschreven termijn tot een minimum zouden beperkt worden. Op die manier kan er meer en beter aan preventie gedaan worden waardoor de meest kwetsbaren minder kans hebben op besmetting. Maatregelen die enkel genomen worden op lokaal vlak zijn onvoldoende en niet efficiënt.