De Snepkensvijver, de Zegge en de Tikkebroeken zijn de drie oudste privé natuurreservaten in Vlaanderen. Ze liggen in de Antwerpse Kempen op amper 10 kilometer van elkaar. Ze werden opgericht tussen eind 1952 en de zomer van 1954. Om dat te vieren, organiseren de plaatselijke Natuurpuntafdelingen, in samenwerking met Natuurpunt, Natuurpunt Educatie en de Koninklijke Maatschappij voor dierkunde van Antwerpen feestwandelingen in de 3 gebieden en een feestelijke avond in het cc 't Schaliken.

Wandelingen viering 60 jaar :

Iedereen is van harte welkom tussen 11u en 16u.

- Zondag 9 juni : Tikkebroeken, Kluis, Kasterlee, afslag tussen fietsknooppunten 89 en 28.

- Zondag 16 juni: De Zegge, Mosselgoren 13, Geel, afslag tussen fietsknooppunten 29 en 13.

- Zondag 23 juni: Snepkensvijver, Lichtaartseweg, Herentals aan de kijkhut, tussen fietsknooppunten 14 en 29.  Om 10u30 wordt aan Tennisclub Ter Heyde, Lichtaartseweg 26/1 in Herentals, een infobord ingehuldigd, gevolgd door een korte wandeling langs het nieuwe wandelpad Heiberg-Snepkensvijver.  Om 13u is er een extra gegidste wandeling om kennis te maken met het LIFE-project op de Kempische Heuvelrug, vertrek aan Snepkensvijver.

Feestavond :

Donderdag 20 juni om 20u : feestavond met getuigen in beeld en klank in cc ’t Schaliken Herentals :  Prof. Hans Van Dyck interviewt Marcel Verbruggen, conservator van De Zegge en Walter Roggeman,  voorzitter van Natuurpunt. Getuigenissen gebracht door acteur Rik Rossenbacker worden afgewisseld met historische filmbeelden en ondersteund door livemuziek van folkgroep Tefrent.   Na de voorstelling kan je bij een gratis drankje, nagenieten in de foyer met live muziek.