Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Overheid sensibiliseert burgers om jodiumtabletten in huis te halen

IBZ

De overheid lanceert een nieuwe sensibiliseringscampagne om mensen op te roepen een doosje jodiumtabletten in huis te halen.

Specifieke aandacht is er voor burgers die binnen een zone van 20 kilometer rondom een nucleaire installatie wonen.

Op het Belgisch grondgebied bevinden zich zes nucleaire sites: Doel, Mol, Dessel en Geel in Vlaanderen, Fleurus en Tihange in Wallonië. In onze buurlanden nabij de landsgrenzen bevinden zich eveneens de centrale van Chooz, vlak bij de provincie Namen, en die van Borssele, vlak bij de provincie Oost-Vlaanderen.

Geen paniekzaaierij, maar gewoon een goede voorzorgsmaatregel

Het Crisiscentrum

De aanwezigheid van de nucleaire sites "vereist een adequate voorbereiding van de overheid en de bevolking", klinkt het bij het Nationaal Crisiscentrum. Een van deze maatregelen is het in huis hebben van een doosje jodiumtabletten.

Dat kan je preventief en gratis afhalen bij de apotheker. 

Een woordvoerder van het Crisiscentrum benadrukt dat het om een campagne gaat die om de paar jaar terugkeert en dat er momenteel geen concrete nucleaire dreiging is, ondanks de woelige geopolitieke tijden. "Dit is geen paniekzaaierij, maar het is een goede voorzorgsmaatregel dat mensen een doosje in huis hebben in het geval van een nucleair ongeval", klinkt het. 

 

Niet zomaar preventief jodiumpillen slikken

Het Crisiscentrum waarschuwt wel dat mensen jodiumpillen niet zomaar preventief mogen slikken. "De inname is enkel doeltreffend als het op het juiste moment gebeurt. Neem dus nooit jodiumtabletten in op eigen initiatief. Wacht altijd op de uitdrukkelijke officiële aanbevelingen van de Belgische overheid", klinkt het. 

Wie al jodiumtabletten in huis heeft, wordt aangeraden de productiedatum ervan te controleren. Dateert de productiedatum van 2011 of eerder, dan kunnen mensen het doosje gratis gaan omruilen bij de apotheker. Een doosje is minstens tien jaar houdbaar. 

De slotsom: jodiumtabletten innemen is enkel zinvol bij een nucleaire ramp. Maar bij een nucleaire noodsituatie blijft schuilen de beste manier om jezelf te beschermen. Zo voorkom je straling en besmetting.

Schuilen is efficiënter dan jodiumtabletten slikken, klinkt het bij Gezondheid en Wetenschap. 

Alle informatie over het nucleair risico in België is terug te vinden op www.nucleairrisico.be

 

 
IBZ

Deel dit artikel