De vakbonden van de diverse overheden gaan donderdag staken. Ze protesteren daarmee tegen de geplande hervormingen binnen het pensioenstelsel.

Ook de bonden bij de spoorwegen zullen meestaken.
Dat betekent : geen treinen op donderdag 22/12.

In de openbare sector wordt donderdag een algemene staking gehouden tegen de plannen van de regering om het pensioenstelsel te hervormen.

Premier Elio Di Rupo (PS) overlegde maandag met de vakbonden. Deze voormiddag heeft het kernkabinet enkele overgangsmaatregelen afgesproken voor de hervormingen van de pensioenen, als een tegemoetkoming voor de vakbonden. Maar dat lijkt onvoldoende.

Er komt nu dus een algemene staking in de openbare sector, een staking "met grote gevolgen".

"Minister voor Pensioenen Van Quickenborne (Open VLD) heeft nog geen enkele moeite gedaan om tot een gesprek te komen", zegt Chris Reniers, algemeen secretaris van ACOD. Ook bij andere vakbondslieden is te horen dat vooral het gebrek aan overleg de reden is voor de staking.

Spoorbonden leggen treinverkeer stil

Eerder vandaag werd al duidelijk dat er wellicht vanaf woensdagavond bij het spoor wordt gestaakt. Het gaat om een 24 urenstaking.

Ze willen de plannen snel uitvoeren, dan zijn wij ook snel met acties

Luc Piens (ACV Transcom)

De socialistische vakbond ABVV en de christelijke vakbond ACV vinden dat er grote onduidelijkheid is over de gevolgen van de pensioenhervorming voor het spoorpersoneel. "De een zegt dat het spoorpersoneel getroffen is, de andere zegt van niet. We willen duidelijkheid tegen woensdag. We moeten ons kunnen vinden in de plannen", zegt Jos Digneffe van ACOD Spoor.

ACV Transcom en ACOD Spoor hebben een stakingsaanzegging ingediend die woensdagavond om 22 uur afloopt. Maar na het overleg van het kernkabinet deze voormiddag viel alvast te verstaan dat de regering geen wijzigingen aan het akkoord meer wil. Het vakbondsfront eist vooral "een ondubbelzinnige stellingname". "De voorgelegde teksten zijn op zijn zachtst gezegd in alle richtingen interpreteerbaar", klinkt het in een mededeling.

"We vrezen dat we achteraf met een aantal zaken zullen worden geconfronteerd door de snelheid waarmee de pensioenplannen door het parlement worden gejaagd", zegt Luc Piens van ACV Transcom. "Ze willen de plannen snel uitvoeren, dan zijn wij ook snel met acties."

Ook het vakbondsfront in de zorgsector bereidt acties voor tegen de pensioenplannen van minister Van Quickenborne. In een gezamenlijke mededeling laten ze weten dat ze zo "hun personeel een waardig einde van hun loopbaan willen garanderen".

(belga)
Foto Ludo Coenen / Nnieuws