U bent hier

Overlast eikenprocessierups bereikt hoogtepunt: provincie roept hulp civiele bescherming in

Provincie Antwerpen
24.06.2019 - 21.27u
Door: Lex Verellen

Al in het voorjaar bleek dat de provincie veel overlast zou ervaren van de eikenprocessierups op haar grondgebied. Intussen zijn de rupsen talrijk aanwezig en kunnen aannemers, verantwoordelijk voor de bestrijding, de vraag niet meer volgen. Sinds vorige week dragen de rupsen irriterende brandharen die jeuk, irritatie van de ogen en luchtwegen kunnen veroorzaken. De provincie roept daarom de hulp van de civiele bescherming in voor de bestrijding van de rupsen.

"De provincie brengt de verspreiding van de rupsen in kaart en coördineert de bestrijding in samenwerking met de gemeenten", licht Jan De Haes, gedeputeerde van Milieu en Natuur, toe. "Als bovenlokale speler en partner van gemeenten, hebben we 25 jaar ervaring met deze taken. Bovendien waken we over een zo ecologisch mogelijke bestrijding, met respect voor de biodiversiteit."

Civiele bescherming en rupsenkaart in de strijd tegen de rupsen

Kathleen Verstraete, expert eikenprocessierupsen bij provincie Antwerpen, legt uit: "In de zomermaanden zien we jaarlijks een piek in de overlast die de rupsen veroorzaken. Maar door de mooie zomer van vorig jaar, zijn er nu veel meer rupsen aanwezig.

Aannemers, verantwoordelijk voor de bestrijding, kunnen de vraag niet meer volgen. De provincie heeft daarom een oproep gedaan bij de civiele bescherming om gemeenten bij te staan bij de bestrijding van rupsen op openbare domeinen, mits er een directe bedreiging is voor burgers. Het gaat dan bijvoorbeeld over bomen in de buurt van een schoolpoort of speelplaats."

In tussentijd raadt de provincie aan om zoveel mogelijk bij de rupsen uit de buurt te blijven. Wie toch last ondervindt, kan de huid of ogen uitspoelen met water of de huid 'strippen' met plakband om de brandhaartjes te verwijderen. Bij ernstige klachten moet de huisarts geraadpleegd worden. Bezorgde burgers vinden meer tips en informatie op www.eikenprocessierups.be

De provincie roept ook op om nesten te melden wanneer je er tegenkomt. Dit kan via de website van de provincie Antwerpen (zoekterm 'eikenprocessierups'), burgers kunnen er rupsen melden op een kaart of via een app. De rupsen keren jaarlijks terug naar hun nest dus de meldingen zijn een handig instrument om de verspreiding goed in kaart te brengen.

Focus op natuurlijke bestrijding

De provincie streeft naar de meest ecologische manier van bestrijding, waarbij de impact tot een minimum beperkt wordt en de biodiversiteit behouden blijft. "De eikenprocessierups is een inheemse soort, het is dus zeker niet de bedoeling om de rups uit te roeien.

We willen ze vooral beheersen op plaatsen waar ze overlast veroorzaakt voor burgers" legt Kathleen Verstraete uit. "Daarom zetten we in op natuurlijke bestrijdingstechnieken en starten we een proefproject om de natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups in te schakelen.

Zo bestaat er een kever die de poppen van de rupsen eet, en ook mezen vinden de jonge rupsen een lekkernij. Sommige sluipwespen en sluipvliegen hebben de rupsennesten nodig om zich voor te planten. Hun eitjes komen tot ontwikkeling in de eikenprocessierups."

MEER INFO

· Rupsen melden en algemene informatie: www.provincieantwerpen.be, zoekterm 'eikenprocessierups'

· Meer informatie over de gezondheidseffecten: www.eikenprocessierups.be

imageMeer nieuws

Voetbaluitslagen Kempen Neteland zaterdag

Kempen regio | Neteland 24.10.2021 - 22.58u reading time3min

3 Amateur B

“Bakens van Licht” - Troostplekken aan kerken en kapellen in Meerhout-Laakdal

Kempen regio | Laakdal regio | Neteland 23.10.2021 - 07.55u

Wedstrijden provinciaal voetbal Kempen Neteland

Wedstrijden provinciaal voetbal Kempen Neteland
Kempen regio | Neteland 22.10.2021 - 16.52u

Vanaf nu boekenruilkasten in 7 stations in provincie Antwerpen

Vanaf nu boekenruilkasten in 7 stations in provincie Antwerpen
Geel | Herentals | Kempen regio | Neteland | Provincie Antwerpen 22.10.2021 - 15.15u

Infomarkt: veilig fietsen tussen Herentals en Turnhout via autoluwe fietsroute

Infomarkt: veilig fietsen tussen Herentals en Turnhout via autoluwe fietsroute
Herentals | Lille | Neteland | Turnhout regio 22.10.2021 - 08.05u

Nieuwe Ring voor Retie : plannen

Kempen regio | Vlaanderen 21.10.2021 - 22.39u

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Webdesign door Intracto