Ziekenhuizen Mol, Geel, Herentals en Turnhout werken op veel vlakken samen om
de Kempense patiënt de beste zorg te bieden. De vier Kempense regionale ziekenhuizen reageren op het artikel dat vandaag in Het Nieuwsblad en De Standaard verscheen. Jo Leysen, gedelegeerd bestuurder van AZ Turnhout, in naam van de vier ziekenhuizen: " 'Perverse toeren' uithalen om patiënten naar ons ziekenhuis te trekken, is nu net hetgeen wij in de Kempen niet willen doen.
Delegaties van directie en bestuur van de Kempense ziekenhuizen hebben reeds geruime tijd maandelijks overleg om de samenwerking progressief verder uit te bouwen in het belang van de Kempense patiënt. Dit trachten we te doen door samen initiatieven te ontwikkelen en projecten op te starten zoals het Kempens Hartcentrum, PET-scan, de borstklinieken, autodialysecentra, samenwerking op vlak van moleculaire biologie en oncologie,
Die gesprekken verlopen in een constructieve sfeer waarbij stap voor stap historische hindernissen en verschillen worden opgeruimd."
Willy Verbraeken, algemeen directeur van AZ St.-Dimpna in Geel, voegt hieraan toe: "Samenwerking met zowel de eerste lijn (huisartsen) als de derde lijn (universitaire ziekenhuizen) is voor ons uitermate belangrijk. Het is dan ook niet onze bedoeling om via extern op te starten poliklinieken mekaar te beconcurreren.
We respecteren de rol van de eerste lijn en we zetten maximaal in op polikliniekactiviteit binnen de muren van ons ziekenhuis."
Tot slot benadrukken de vier ziekenhuizen dat ze goede contacten onderhouden met de universitaire ziekenhuizen van Antwerpen en Leuven en ze hebben UZ Leuven en UZA gevraagd om hun samenwerking en taakverdeling verder uit te werken in het belang van de Kempense patiënten.
"Het uiteindelijk doel is om de best mogelijke zorg bieden aan de patiënt voor elke euro die we als ziekenhuizen hiervoor ontvangen", zo besluit Jo Leysen.
De satirische actuatalkshow "De ideale wereld" keert vanaf dit najaar niet twee maar vier keer per week terug op Canvas.
Kersverse host Ella Leyers presenteert het programma vanaf september van maandag tot en met donderdag, en dat ook op een vast uitzenduur. (VRTNWS)
Het Vierde Oor in Olen presenteert in september 'De drie verdrietige eenzame mannen'.
Deze voorstelling is een onvergetelijke feel-good komedie over het mannelijk onvermogen.
Verhaal :
'Stengel, een verdrietige eenzame man, plaatst een 'annonce' in de gazet: "Zij die zich aangesproken voelen om samen met mij oudjaar te vieren en op zoek zijn naar een veilige haven en een goed gesprek worden aangemoedigd om te reageren."
De Antwerpse gouverneur wil dat de Vlaamse overheid nadenkt over verschillende tarieven voor leidingwater.
Zo wil ze dat drinkwater voor huishoudelijk gebruik betaalbaar blijft, maar dat grootverbruikers meer moeten betalen.
Wie bijvoorbeeld een zwembad of een jacuzzi wil vullen met leidingwater, zou dan meer moeten betalen. (VRTNWS)
Om de 40e verjaardag van de werking van de Herentalse Natuurgidsen te vieren, organiseert De Brink op 27 augustus een retro-evenement : Keltenfeest, Oude Belgen op de Heuvelrug.
'Met dit feest willen de gidsenwerking op ons domein, die al 40 jaar zorgt dat kinderen en jongeren een fijne en leerzame tijd tijdens hun bosklassen op de Brink beleven, in de verf en in de bloemetjes zetten', zegt Jeroen Pauwels, resident van De Brink.
Versmarkt Van Eccelpoel distilleerde een eigen gin. Een Belgian London Dry Gin op basis van bijna 20 botanicals.
De familiezaak bracht eerder dit jaar drie verschillende whisky's uit. Versmarkt Van Eccelpoel staat onder meer bekend om een uitgebreide selectie wijn en sterke dranken.
"Na de whisky begon het te kriebelen om een eigen gin uit te brengen. We waagden ons aan een productieproces waar we konden werken met verse botanicals", aldus Jeroen Lenaerts, specialist sterke dranken.
Provinciebestuur Antwerpen zette enkele maanden geleden een innovatieve overheidsopdracht in de markt door op zoek te gaan naar een multidisciplinair team om de dagelijkse leiding op zich te nemen van cultuurhuis de Warande.
Na een selectieprocedure heeft het Dagelijks Bestuur die opdracht toegewezen aan C-lever.org.
Door een team met verschillende talenten in te zetten kan deze organisatie inspelen op de diverse noden van het provinciaal cultuurhuis. De directieopdracht gaat op 1 september van start en duurt 2 jaar.
De vzw To Walk Again organiseert elke zomer een tiental vakantiekampen voor 120 kinderen en jongeren met een fysieke beperking.
Een week lang kunnen ze even alle zorgen achter zich laten en kunnen ze volop genieten van verrassende activiteiten zoals racen met aangepaste sportwagens, snorkelen tussen zoetwatervissen, kiten, een hoogteparcours...
'Er zit een banaan achter uw ruitenwisser!'
De stad Herentals beschikt in het kernwinkelgebied over een groot aantal parkeerplaatsen. Die zijn voornamelijk bedoeld voor bezoekjes aan onze lokale handelaars en de horeca.
Helaas merken we dat die parkeerplaatsen vaak langdurig en onbetalend worden ingenomen.
Het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) voert nog dit jaar kappingen uit in de Koninklijke Schenking, een ANB-domein vlakbij de abdij van Postel. Langs één van de wandelpaden zijn bijna alle jonge dennen door droogte en een schimmelziekte gestorven of stervende.
Ook tientallen volwassen dennen stierven. De werken zijn nodig om veiligheidsredenen en om jonge opschietende loofboompjes alle kansen te geven uit te groeien tot een gevarieerder en gezonder bos. Wandelaars ondervinden van de werken weinig tot geen hinder.
De Antwerpse dierenparken Zoo Antwerpen, Zoo Planckendael en Pakawi Park zijn vol vertrouwen over de nieuwe normen voor zoogdierenverblijven die de Vlaamse regering oplegt vanaf 2029.
Er is vastgelegd per dier hoe groot de verblijven minstens moeten zijn.
"We hebben ons de afgelopen jaren daar al op voorbereid en halen wellicht de meeste normen nu al", klinkt het. (VRTNWS)