Ziekenhuizen Mol, Geel, Herentals en Turnhout werken op veel vlakken samen om
de Kempense patiënt de beste zorg te bieden.  De vier Kempense regionale ziekenhuizen reageren op het artikel dat vandaag in Het Nieuwsblad en De Standaard verscheen. Jo Leysen, gedelegeerd bestuurder van AZ Turnhout, in naam van de vier ziekenhuizen: " 'Perverse toeren' uithalen om patiënten naar ons ziekenhuis te trekken, is nu net hetgeen wij in de Kempen niet willen doen.

Delegaties van directie en bestuur van de Kempense ziekenhuizen hebben reeds geruime tijd maandelijks overleg om de samenwerking progressief verder uit te bouwen in het belang van de Kempense patiënt. Dit trachten we te doen door samen initiatieven te ontwikkelen en projecten op te starten zoals het Kempens Hartcentrum, PET-scan, de borstklinieken, autodialysecentra, samenwerking op vlak van moleculaire biologie en oncologie,

Die gesprekken verlopen in een constructieve sfeer waarbij stap voor stap historische hindernissen en verschillen worden opgeruimd."

Willy Verbraeken, algemeen directeur van AZ St.-Dimpna in Geel, voegt hieraan toe: "Samenwerking met zowel de eerste lijn (huisartsen) als de derde lijn (universitaire ziekenhuizen) is voor ons uitermate belangrijk. Het is dan ook niet onze bedoeling om via extern op te starten poliklinieken mekaar te beconcurreren.

We respecteren de rol van de eerste lijn en we zetten maximaal in op polikliniekactiviteit binnen de muren van ons ziekenhuis."

Tot slot benadrukken de vier ziekenhuizen dat ze goede contacten onderhouden met de universitaire ziekenhuizen van Antwerpen en Leuven en ze hebben UZ Leuven en UZA gevraagd om hun samenwerking en taakverdeling verder uit te werken in het belang van de Kempense patiënten.

"Het uiteindelijk doel is om de best mogelijke zorg bieden aan de patiënt voor elke euro die we als ziekenhuizen hiervoor ontvangen", zo besluit Jo Leysen.