Beslissingen van het Overlegcomité : discotheken open vanaf 1 oktober (al mogen de gewesten zelf beslissen of en hoe dat gebeurt), mag je vanaf 1 september opnieuw dansen op trouwfeesten en mag je thuis opnieuw zoveel mensen als je wil ontvangen. (VRTNWS)

De discotheken mogen opnieuw opengaan op 1 oktober. Gewesten en gemeenschappen kunnen wel zelf nog beslissen of de nachtclubs effectief open gaan en onder welke voorwaarden.

Ze kunnen bijvoorbeeld beslissen of er gewerkt moet worden met het Covid Safe Ticket. In Brussel zullen de discotheken waarschijnlijk nog niet openen.

Alle beperkingen - behalve het mondmasker - in de horeca vallen weg vanaf 1 september.

Zo zal er geen sluitingsuur meer zijn, zal het niet langer verboden zijn om aan de toog te staan en is er geen beperking meer van het aantal mensen aan tafel. Bij verplaatsingen moet je wel nog altijd je mondmasker dragen.

Dansen op café mag opnieuw vanaf 1 oktober (conform de regels van de discotheken dus).

Op trouwfeesten mag je opnieuw dansen vanaf 1 september.
Thuis mag je ook opnieuw zoveel mensen ontvangen als je wil.

Bij evenementen van 200 bezoekers binnen of 400 buiten zijn er geen beperkingen meer. Zo moeten mensen geen mondmasker meer dragen of afstand houden.

Vanaf oktober worden die bezoekersaantallen opgetrokken tot 500 binnen en 750 buiten. Bij grotere evenementen mag het Covid Safe Ticket gebruikt worden om zonder beperkingen te kunnen doorgaan.

De regels rond het coronapaspoort zullen aangepast worden. De deelstaten zullen de coronapas kunnen inzetten in de horeca als er een lage vaccinatiegraad is in de gemeenten.

Er komt ook een nieuw doel voor ons land: een vaccinatiegraad van 70 procent bij de hele bevolking in élke gemeente.
De sterke aanbeveling voor telewerk valt weg. De bedrijven wordt wel gevraagd om telewerk een plaats te geven.

In de zorgsector wordt het coronavaccin verplicht. Over dat principe is het Overlegcomité het eens geraakt. Maar er is wel nog verder overleg nodig over de modaliteiten. Het gaat dan bijvoorbeeld over de gevolgen wanneer een personeelslid toch niet wil gevaccineerd worden.

Wie terugkeert uit een rode zone en niet volledig gevaccineerd is (en dus geen vaccinatiecertificaat kan voorleggen), moest zich tot nu toe op dag 1 of 2 laten testen en tot aan het resultaat in quarantaine.

Daar komt nu een verplichte test op dag 7 bij. Quarantaine tussen de twee testmomenten hoeft wel niet. (VRTNWS)