Als alles volgens plan verloopt zal er op vrijdag 4 mei een heel speciaal vliegtuig laag over Gierle vliegen. Het gaat om een Avro Lancaster, een zeldzaam origineel vliegtuig uit de Tweede Wereldoorlog. Het is de laatste nog vliegwaardige Britse viermotorige bommenwerper uit de Tweede Wereldoorlog.

Dit toestel wordt alleen gebruikt bij speciale gelegenheden om de inzet van de Royal Air Force manschappen te gedenken. In Gierle stortte op 11 september 1944 immers een bommenwerper neer van de RAF. Dat was een Handley Page Halifax, een ander type viermotorig vliegtuig van de Engelsen.

Gelukkig vielen daarbij geen slachtoffers. Dit voorval wordt samen met de andere vliegtuigen die in Gierle zijn gevallen elk jaar herdacht bij het monument aan de Schuur.

Battle of Britain Memorial Flight
In de zomer en herfst van 1940 werd er in het luchtruim boven Groot-Brittannië een strijd op leven en dood uitgevochten. Na de bliksemoorlog in het voorjaar van 1940 hadden de Duitsers bijna heel West-Europa bezet, van Noorwegen tot aan de Spaanse grens.

Vervolgens wilden zij ook een invasie doen in Groot-Brittannië. Maar daarvoor moest de Duitse luchtmacht, de Luftwaffe, eerst de Britse luchtmacht, de Royal Air Force, verslaan.

Die strijd woedde van juli tot november 1940. Tegen de verwachtingen in slaagden de Britten en hun geallieerden erin de Luftwaffe terug te slaan en er kwam geen Duitse invasie van Engeland. Dit gevecht werd later beroemd als 'De slag om Engeland'.

Enkele jaren na de oorlog groeide de idee om als eerbetoon aan de moedige vliegers van 1940 tenminste één Hurricane en één Spitfire vliegwaardig te houden. Twee dergelijke jachtvliegtuigen werden gevonden en zo ontstond de Battle of Britain Memorial Flight. Gaandeweg kwamen er meer historische vliegtuigen bij, vooral jachtvliegtuigen, maar later ook de Lancaster en een Dakota.

Deze vliegtuigen horen nog altijd officieel tot de Britse luchtmacht en worden door hen onderhouden en gevlogen. Hun thuisbasis is het vliegveld te Conningsby.

Avro Lancaster PA474
Tijdens de oorlog werden er 7377 Lancaster bommenwerpers gebouwd. Zij werden ingezet om 's nachts strategische bombardementen op Duitsland of door de Duitsers bezet gebied uit te voeren.

Het doel van deze bombardementen was om de vijandelijke oorlogsproductie zodanig te verstoren dat Duitsland niet langer oorlog zou kunnen voeren. Het werd een bloedige campagne waarbij alleen al bij de Britse bommenwerperbemanningen 55.750 jonge mannen sneuvelden.

Deze Lancaster met serienummer PA474 werd in 1945 gebouwd en behoort sinds november 1973 bij de BBMF.

Meer informatie:
https://www.raf.mod.uk/display-teams/battle-of-britain-memorial-flight/