Het was zondagnamiddag feest in het Duivenlokaal in Onze-Lieve-Vrouw Olen. In dit populair café is ook het supporterslokaal van Jan Bakelants gevestigd. Net als hun renner was de vreugde en ontroering groot na de overwinning.

Zij bleven ondanks alle tegenslagen van de voorbije jaren Jan Bakelants door dik en dun steunen. "We wisten dat hij goed bezig was", klonk het bij de Baki's, want zo noemen de supporters zich in koor.  "Een derde plaats in de Ronde van Luxemburg, een derde plaats en brons op het Belgisch kampioenschap vorige week in La Roche..."

Een van hen is buschauffeur Johnny Maes uit Balen. Hij supportert al lang voor Bakelants en was er zeker van dat die grote overwinning er ging aankomen. Maar zo'n grote overwinning en meteen de gele trui. Ook voor hem kon zijn zondag niet meer stuk.

Bakelants droomde van een ritzege in de Tour. "Maar zo vroeg al en met die ritoverwinning en ook meteen de gele trui! Hij zal nu wel mogen meerijden in Herentals Fietst zeker?", klinken de supporters hoopvol.

Met de brommer

Marc Wouters, voorzitter van de Baki's kon zondagavond zijn ogen nog altijd niet geloven. Bakelants trok de laatste weken en maandag met Marc op de brommer door het Neteland voor extra trainingskilometers. Bij de derde plaats van Jan Bakelants op het BK in La Roche had de Olense hardrijder hem 's avonds nog een sms'je gestuurd met de boodschap: "Bedankt, zonder jou had ik het niet gekund", ook dat typeert Bakelants.

Staart er af

Voor Walter Dockx had de overwinning nog iets extra's. Walter Dockx, de Olenaars kennen hem als 'de schilder', had vorig jaar beloofd dat indien Bakelants een belangrijke overwinning zou behalen, zijn zorgvuldig bijeengespaarde paardenstaart er meteen afging. En zo geschiedde in het supporterslokaal. De kapper van dienst liet zelfs nog een stukje staart over. Die moet er bij een volgende ritoverwinning dan maar af. Walter Dockx is trouwens een kenner. Vorige week won hij met de voorspelling van de 3e plaats van Bakelants nog de plaatselijke pronostiek.

Buren

De buren van Jan Bakelants in de Sint-Jansstraat in Herentals schilderden zondagnamiddag nog een spandoek. Die zal er gans de Ronde van Frankrijk de woning van de nieuwe wielerkampioen sieren.

Supporteren tijdens deze Tour kan je elke dag in Café Duivenlokaal. Het café is enkel op dinsdag gesloten.  Volg de Tour en Jan Bakelants op Nnieuws.be 24/24u met Ludo Coenen & C°.