Pakkende herdenking Bevrijding van Herentals : "Een namenmonument slachtoffers is wenselijk" - extra foto's
De zeer actieve 'Brigade Piron 2.0 Nete en Aa' organiseerde vrijdag voor de 5e keer een pakkende herdenking van de bevrijding van Herentals en de burgerslachtoffers die in de laatste dagen van de Tweede Wereldoorlog vielen. Vandaag 79 jaar geleden op 23 september 1944.
Vanmorgen kregen de slachtoffers van 19 september 1944 een herdenking met kransneerlegging en een muzikaal intermezzo aan het kapelletje aan de Sint-Jansstraat 72. Net na de middag volgde een plechtigheid in het Besloten Hof voor de 6 jonge weeskinderen die op 15 september 1944 stierven toen een granaat in het klooster ontplofte aan de Nonnenstraat.
Ronny Neefs : "Een namenmonument is wenselijk"
Voorzitter Ronny Neefs had een dringend verzoek voor de stad : “Een namenmonument is wenselijk voor zo'n 80 namen van Herentalsenaren die de bevrijding niet meer hebben kunnen meemaken. Het gaat hier niet over alleen de bewoners van de SInt-Jansstraat, maar voor alle Herentalse burgerslachtoffers die tijdens WO II zijn gevallen.
Het oudste slachtoffer was Hendrik Van Hove, overleden in Roeselare toen hij op de vlucht was. Rik was 65. Het jongste slachtoffertje was Odilia Vandermeulen, één van de 6 weeskinderen die stierven op de binnenkoer van het Franciscanessenklooster ook al na de inslag van een granaat. Odilia was slechts 7 en kwam om één dag voor haar verjaardag", vervolgt Ronny Neefs.
“Ook de slachtoffers van de Sint-Jansstraat Gust Lachi (52), Aloïs Maes (45), Jos (Joske) Mariën (13) en Gommarus Van Looy (37) zijn net voor de bevrijding begraven geweest op Kruisberg”, weet Ronny Neefs. “Maar spijtig genoeg heeft de stad ondertussen ook hun zerken weggehaald."
Familieden van slachtoffers, vaandeldragers van de Vaderlandse Verenigingen en de leerlingen van het 5e leerjaar van juf Maaike van de Freinetschool Ibis Herentals waren present. Ze declameerden zelfgeschreven indringende korte teksten en legden kleine attenties naast het kapelletje.
Ronny Neefs : "De Brigade Piron 2.0 Nete & Aa blijft het belangrijk vinden dat de jeugd bij de herdenkingen wordt betrokken"
Net als de vorige jaren kwamen de leerlingen van (W)Onderwijs op het Besloten Hof in de Nonnenstraat mee de herdenking glans geven. Militair werd dit jaar ook zelf de Brigade Piron herdacht.
Nieuw boeiend boek : "De Kempense soldaten van de Brigade Piron"
De geschiedenis van de legendarische Brigade kan je terugvinden in het recent verschenen boek vol unieke foto's en waargebeurde verhalen "De Kempense soldaten van de Brigade Piron". €30 - bestellen kan langs http://www.pironnea.be/inkijken_boek/ of op de rekening van de vaderlandslievende vereniging : BE09 0004 6046 4757 met vermelding 'boek Kempen Piron'
Foto's Ludo Torfs / Chris Goossens / NNieuws / red. Johan Temmerman/Guy Verellen.