Burgemeester Lieven Janssens (ActieV) van Vorselaar, vriend-bewonderaar van de pas overleden Herman Vanspringel schreef vanmiddag op z'n sociale media een pakkende afscheids-ode.
 
'Lieve Herman, een echte diamant verliest nooit z'n schittering'
 
Gisterenavond werd ik door de familie op de hoogte gebracht van de "laatste rechte lijn". De palliatieve sedatie werd gestart en vannacht ben je zachtjes van ons heengegaan. Zo’n oneerlijke strijd. En zo’n zwaar verlies: als renner, als man van de streek … als -ontzettend lieve- mens.

Herman, je was één van de grootste kampioenen die België ooit kende. Monsieur Bordeaux-Parijs want je won de legendarische wedstrijd liefst 7x. Tweede in Tour, Groene trui, op hetpodium van zowel Tour, Vuelta, Giro én het WK. Ook klassiekers zoals Gent-Wevelgem, Omloop het volk, Ronde van Lombardije, E3-prijs, tweemaal Landenprijs, Parijs-Tours stonden op je palmares. In 1971 volgde je Eddy Merckx op als Belgisch kampioen. In totaal wel 136 overwinningen. Tien jaar lang somde ik elke keer weer dat lijstje op bij de aankondiging van jouw wedstrijd: de Herman Vanspringels Diamond … met veel eerbied, want jouw carrière spreekt tot de verbeelding.

We vierden dat ook op vele manieren:
- met de diamant, met jaarlijks weer jouw eigen wedstrijd hier, de feestelijkheden en huldiging daarbij;
- met de viering, cartoon, taart en verrassingen voor je 75 jaar;
- met het boek dat we uitgaven over jouw carrière en de wedstrijd;
- met het borstbeeld dat de gemeente Grobbendonk lanceerde bij de recentste editie;
- en we hadden deze maand nog overlegd over volgend jaar want dan hadden we al een programma klaarstaan voor jouw 80e verjaardag.

Los van jouw statuut als renner, is me al die jaren echter vooral ook jouw persoon zelf bijgebleven. Het verlies van jou als mens is het pijnlijkst van al. Want bovenal was jij
vooral “ne gevoelsmens” zoals je het zelf noemde (bv. als je praatte over het verlies van je zoon in 1992, over de familie), een man van de streek (wat was je fier dat de koers terug hier in je eigen regio werd georganiseerd, met dank aan het Wielercomité Vorselaar) en een warme, spontane man die altijd lief, zo hartelijk en dankbaar was. De talrijke knuffels geven daarvan blijk. Dat was altijd oprecht en van harte.

Lieve Herman. We gaan je oh zo erg missen. De koers volgend jaar op 14 mei 2023 gaat door … en zal een eerbetoon zijn aan jou: als coureur, als Kempenzoon, als mens. Dank u Herman. Dank voor alles.
En vergeet niet: een echte diamant verliest nooit van zijn schittering. Je zal blijven stralen!'

Foto Johan Temmerman/ NNieuws.