Alle ondernemingen die verplicht gesloten worden ten gevolge van de coronamaatregelen krijgen automatisch toegang tot het Vlaams beschermingsmechanisme.

Zij moeten geen omzetverlies aantonen. Zaken die niet verplicht gesloten zijn, hebben ook recht op de steun indien zij een omzetverlies van 60% kunnen aantonen.

Er komt een minimumpremie van 1.000 euro voor anderhalve maand en een extra maximumbedrag voor ondernemingen met meer dan 50 werknemers, zij kunnen voor anderhalve maand tot 60.000 euro steun krijgen.

Dat heeft Vlaams minister van Economie Hilde Crevits beslist. Naast die financiële ondersteuning zullen ondernemingen ook kosteloos advies kunnen inwinnen over de stap naar online verkopen.

Minister Crevits maakt daarvoor 700.000 euro vrij. Tot slot wordt ook de handelshuurlening verlengd tot 1 maart 2021.

De verstrengde coronamaatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, brengen voor heel wat ondernemers zorgen met zich.

Ze zien hun omzet sterk dalen en veel handelszaken moeten verplicht sluiten. Met een pakket aan steunmaatregelen wil Vlaams minister van Economie Hilde Crevits de getroffen ondernemers ondersteunen.

Steunbedrag: 10% van normale omzet

Alle handelszaken die verplicht gesloten zijn kunnen automatisch een beroep doen op het Vlaams beschermingsmechanisme. Dat betekent dat zij geen omzetverlies moeten aantonen voor de periode waarin ze verplicht gesloten zijn.

Het steunbedrag is 10% van de omzet die de onderneming had in dezelfde periode in 2019. Dat is ongeveer twee derde van de vaste kosten. Voor ondernemers die nog geen jaar bezig zijn, wordt een andere gelijkaardige periode in rekening gebracht of wordt naar het financieel plan gekeken.

Handelszaken die ondertussen het systeem van 'click&collect' toepassen, zullen eveneens een beroep kunnen doen op de steun.

Niet enkel wie verplicht gesloten is, ondervindt gevolgen van de maatregelen. Ook andere ondernemers kunnen een premie aanvragen als ze een omzetverlies van 60% hebben geleden.

Toeleveranciers van verplicht gesloten ondernemingen kunnen een aanvraag indienen voor een kortere periode, die overeenstemt met de verplichte sluitingsperiode van hun klanten.