U bent hier

Pand van ‘Lowieke den apotheker’ even café Imperial

Herentals
06.10.2017 - 14.57u
Door: Herman Gezelle

De vrienden van Les Impériales willen de retrosfeer van de jaren 30-60 doen heropleven. Daarom openen ze tijdens de herfstvakantie een verloren gewaand café.
Kristof Dirix (36) uit Herentals is een retroman. Via zijn bedrijfje Atelier Dirix verzamelt hij unieke vintage curiosa.

Architect Beutels gaf Kristof een tip over de inboedelverkoop bij een voormalige apotheker op de hoek van de Zandstraat-Nieuwstraat. 

Eenmalige heropening zaterdag 28 oktober tot en met 5 november
Het aanpalende apothekersmagazijn bleek in de jaren 30 een danszaal te zijn. De sierlijke plafonddecoratie verraadt de sfeer van weleer. Het zaaltje heette Herberg 't Achterkantje en was gekoppeld aan café Imperial, waarin Louis zijn apotheek opende.

'Tijdens de herfstvakantie heropenen we even café Imperial', lacht  Erik Thys. Het pand begon als kroeg en eindigt als kroeg, want na de eenmalige opening komen hier appartementen.

Onze pop-up is de laatste kans voor wie de danszaal met eigen ogen wil bewonderen. Wie wil kan tijdens twee koopdagen een stukje geschiedenis aanschaffen, want in samenspraak met de familie verkopen we de inboedel. Alles moet weg.'

Bomvolle zwanenzang
Afgaande op de passerende curieuze­neuzen gaat café ­Imperial een bomvolle zwanenzang tegemoet. "Sinds we hier in de weer zijn, werpen nieuwsgierige stadsgenoten geregeld een blik door het raam. We moeten de handen uit de mouwen steken om alles tijdig klaar te krijgen.

We vullen elkaar goed aan. Ik ben gefascineerd door design en het grafische, Kristof is bezig met retro en Erik is onze cultuurprogrammator. De voormalige dansgelegenheid stond vol rekken, die overladen waren met materiaal.

Vanmiddag ontdekten we onder verschillende lagen linoleum een authentieke houten dansvloer. De bombastische weegschaal waarmee de apotheker kinderen en duiven – hij was deeltijds dierenarts – woog, staat ook tentoon.

Ons doel is tweeledig. Tijdens de pop-up vertellen we de geschiedenis van dit pand via oude foto's. Daarnaast hopen we Herentals weer leven in te blazen. Daarom verenigen we ons als Les Impériales, de keizers uit de keizerstede", knipoogt Door Beutels.

Druk programma
Les Impériales presenteren een druk programma in Imperial. "We plannen een kindernamiddag met Halloween, een vinyl­soiree, een spelletjesavond en een exclusief optreden van Mauro Pawlowski.

Van zaterdag 28 oktober tot en met 5 november zijn we alle dagen open van de middag tot middernacht, of ietske later...

We verkopen pintjes, frisdrank en op zondag tapa's. Nee, geen medicijnen. Alle potten worden grondig gereinigd. Wie 's anderendaags een kater heeft, zoekt best een echte apotheker", lacht Erik.  (pp-stefan laenen-gva)/ nnieuws.

Op de foto : het Imperial-trio Kristof Dirix, Door Beutels en Erik Thys - foto's Johan Temmerman / NNieuws.

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

image
image
image
image

Onze partners

Webdesign door Intracto