U bent hier

'Pano' undercover in woonzorgcentra: minimale zorg, maximale winst

Kempen regio | Neteland | Vlaanderen
11.10.2017 - 22.29u
Door: Herman Gezelle

De leefomstandigheden in commerciële woonzorgcentra laten te wensen over. De zorg is er duur, maar bewoners worden er niet goed verzorgd en slecht gevoed. Dat ondervonden "Pano"-reporter Lina Nasser en een collega, toen ze 10 weken lang undercover gingen werken in 7 verschillende commerciële rusthuizen.

Ouderen betalen tussen de 80 en de 250 euro per dag in deze woon- en zorgcentra, in de hoop om extra goed verzorgd te worden. Dat leidt tot maandelijkse facturen tussen de 2.000 en 7.500 euro, zonder bijkomende medische kosten.

De reclamespotjes van deze woonzorgcentra zijn veelbelovend: champagne, copieuze maaltijden en een helpende hand, wanneer dan ook. Maar het tegendeel is waar.

3 maaltijden voor 3,5 euro 

Als er één ding is waar bewoners naar uitkijken wanneer ze verhuizen naar een woonzorgcentrum, is dat ze niet zelf moeten koken. Ze worden warm gemaakt met beloftes van heerlijke maaltijden, bereid door sterrenchefs en keuzemenu's die ze naar believen kunnen invullen. Op papier ziet het er allemaal heerlijk uit.

De realiteit is dat er elke dag opnieuw 70 à 130 ouderen tegelijkertijd een warme maaltijd moeten krijgen, met een beperkt budget. De interne boekhouding van de commerciële woonzorgcentra voorziet ongeveer 3,5 euro per bewoner, per dag, voor drie maaltijden.

Probeert u zelf maar eens drie evenwichtige maaltijden klaar te maken met zo'n budget. De chefs die dat moeten klaarkrijgen, grijpen dan naar de trucs van de grootkeuken. Veel diepvriesproducten, weinig verse groenten of fruit, goedkoop vlees en vis (gehakt, spek en koolvis) en veel prefab-desserten zoals pudding, flan, yoghurt met fruit uit een potje.

De maaltijden zijn vergelijkbaar met die uit een ziekenhuis. Maar in een ziekenhuis lig je vaak maar voor een kortere periode. Onderzoek wijst uit dat als je wekenlang de maaltijden van een woonzorgcentra eet, je uiteindelijk ondervoed raakt: dat is geconstateerd bij 8 op de 10 bewoners die in een commercieel woonzorgcentrum wonen. Ze verliezen op korte tijd veel kilo's. Vitaminetekorten stapelen zich op, risico op valgedrag en infecties verhogen. Risico's die allemaal beter vermeden worden op hoge leeftijd. (VRTNWS) (Lees verder op VRTNWS)


imageMeer nieuws

FA Cup : Pedro kopt Chelsea naar de halve finales - foto's

FA Cup : Pedro kopt Chelsea naar de halve finales - foto's
Internationaal | Vlaanderen 18.03.2018 - 21.16u

Nationale en provinciale voetbaluitslagen Kempen Neteland

Nationale en provinciale voetbaluitslagen Kempen Neteland
Kempen regio | Neteland | Vlaanderen 18.03.2018 - 18.33u

FAVV had "geen aanwijzingen van intentionele fraude" bij Vanlommel Olen (4)

FAVV had "geen aanwijzingen van intentionele fraude" bij Vanlommel Olen (4)
Internationaal | Olen | Vlaanderen 18.03.2018 - 17.14u

Geweldig hakje van Batshuayi volstaat voor Dortmund

Geweldig hakje van Batshuayi volstaat voor Dortmund
Internationaal | Nationaal | Vlaanderen 18.03.2018 - 16.02u

"Neem voedselveiligheid nu eens eindelijk serieus" (3)

"Neem voedselveiligheid nu eens eindelijk serieus" (3)
Herentals | Nationaal | Vlaanderen 18.03.2018 - 09.59u

Nieuws uit uw regio

image
image
image
image

Onze partners

Webdesign door Intracto