De Franse regering belooft financiële steun aan de wijnbouwers in de Bordeaux van wie de oogst zware schade heeft opgelopen door hagelbuien. Ook landbouwers in de Dordogne zullen hulp krijgen.

Vorige week was de Bourgogne in het oosten van Frankrijk al getroffen door hagelbuien en onweders. Vooral in de streek rond Beaune werd toen tot 90% van de druiven vernield. 

In de nacht van vrijdag op zaterdag is de streek Entre-deux-Mers in de Bordeaux getroffen door onweer. Volgens de lokale overheid zou 80 tot 100% van de oogst in de 7.000 hectaren in Entre-deux-Mers verwoest zijn.

Het zou tot twee jaar kunnen duren voor de getroffen wijngaarden opnieuw rendabel zijn. Naar schatting zijn ongeveer duizend wijnbouwers getroffen. Vaak gaat het om kleine familiale bedrijven.

Het ministerie van Landbouw heeft nu experts gestuurd om de schade op te meten. Op basis van hun verslag zal beslist worden om de regio eventueel tot rampgebied uit te roepen waardoor de overheid noodhulp zou kunnen geven aan de landbouwers. Ondertussen zijn andere maatregelen van kracht: zo zullen getroffen wijnbouwers druiven kunnen kopen van andere wijngaarden en zullen ze belastingvoordelen en staatssteun ontvangen.

Ook de appel-, walnoot- en graanproducenten in de Dordogne zagen een groot deel van hun oogst verloren gaan door gelijkaardig onweer. Ook voor hen wil Parijs tussenbeide komen.