Zeven gewonden en het café in puin. Dat was de balans na een grootschalig cafégevecht in Grobbendonk op 27 september 2015, waarbij een vader en zijn zoon de aanwezigen met een machete en een honkbalknuppel te lijf waren gegaan. Het parket eist 24 maanden celstraf voor de vader, 18 maanden voor zoonlief.

De massale knokpartij betekende de inzet van de zwanenzang voor café De Lindekens op de hoek van de Liersesteenweg met de Bouwelsesteenweg in Bouwel. De kroeg staat nu al een paar jaar leeg.

Abdelkader L. M. en zijn zoon Benny (24) woonden vlak bij De Lindekens. Maar op 27 september zaterdagnacht rond 1u werden ze in de kroeg de spil van een waar westerngevecht, waarbij ze na een eerdere discussie twee klanten bijzonder hardhandig aanpakten. Bij een ervan sloegen ze een bierfles op het hoofd stuk.

Toen andere aanwezigen tussenbeide kwamen en hen buiten zetten, haalde het duo een honkbalknuppel en een machete uit hun auto en stormden het café weer binnen. Met die wapens gingen ze als wildemannen tekeer tegen iedereen die in hun buurt kwam, terwijl andere klanten hen probeerden te overmeesteren.

"Verschrikkelijk. Dat beeld waarop die man en zijn zoon op de hoofden van mijn klanten klopten, stoelen, tafels en flessen die door de lucht vlogen, dat vergeet je niet. Normaal zie je zoiets alleen in films", vertelde cafébaas Sammy Van den Bergh destijds.

Zeven mensen liepen flinke verwondingen aan het hoofd of ledematen op. Vier van hen moesten voor dringende verzorging naar het ziekenhuis en bleven meerdere dagen arbeidsongeschikt. Een van de slachtoffer diende een schade-eis van 23.617 euro in, een andere bleef twee maanden buiten strijd. Ook het café liep heel wat schade op.

"Wij hadden deze zaak pas overgenomen om er een ambiancecafé van te maken. Maar na zo'n voorval ga je toch ernstig nadenken of we niet beter ermee zouden stoppen", zuchtten uitbaters Sammy en Laila vlak na de feiten. Wat later gooiden ze de handdoek.

"Onweerstaanbare dwang"

Het Openbaar Ministerie (OM) vervolgt het duo voor slagen en verwondingen met werkonbekwaamheid tot gevolg. Volgens het OM leed het geen twijfel dat het duo de vechtpartij inzette, gezien de vele getuigen die allemaal hetzelfde verklaarden. Vader Abdelkader is in het bezit van een flink gestoffeerd strafregister, vandaar dat het OM voor hem een zwaardere straf vorderde.

Volgens de verdediging van het duo werd de aanval uitgelokt door de andere caféklanten. "De vrouw van Abdelkader werd aangevallen in het café. Iemand sloeg met een stoel op haar hoofd. Toen sloegen bij vader en zoon de stoppen door. Dit is een geval van uitlokking, of toch minstens onweerstaanbare dwang. Ze zijn toen die wapens gaan halen in de auto. Maar zonder die wapens waren mijn cliënten de slachtoffers geweest."

Vonnis op 1 juni.

Bron GVA - auteur Marc Helsen - verschijningsdatum 5/5/2018 - dit artikel werd gereproduceerd met toestemming van de uitgever, alle rechten voorbehouden – License2Publish - Nnieuws.

Foto archief Nnieuws.