Het parket Halle-Vilvoorde heeft dinsdag gevangenisstraffen van 30 en 40 maanden gevorderd tegen vier Roemeense mannen die verschillende uitbaters van krantenwinkels en een apothekeres zouden beroofd hebben.

Twee van hen gaven de feiten toe, de derde ontkende elke betrokkenheid en de vierde verscheen niet op zijn proces. Het vonnis valt op 6 november.

De bal ging aan het rollen toen drie verdachten eind januari 2018 tegengehouden werden in een wagen met Nederlandse nummerplaat en hen op basis van hun gsmnummers kon linken aan een resem feiten. Zo legde de politie het verband met een diefstal bij een apotheek in Ninove, in oktober 2016.

Twee mannen waren toen de zaak binnengestapt en hadden de apothekeres overvallen met een heleboel vragen. Terwijl de vrouw zo afgeleid was, glipte e en derde man de privé-ruimte binnen en kon daar een kluis leegroven. De dieven gingen er toen vandoor met 30.000 euro aan geld, juwelen, zilverstaven en gouden munten.

Het parket linkte twee van de drie opgepakte mannen aan die diefstal en vervolgde hen ook nog voor 12 andere feiten, die allemaal plaatsvonden tussen 10 en 30 januari 2018. Daarbij waren krantenwinkels in onder meer Geel, Brakel, Ternat, Ronse, Sint-Niklaas en Melle beroofd volgens dezelfde werkwijze als bij de apothekeres in Ninove. Van heel wat van die feiten waren camerabeelden gemaakt, waarop de daders duidelijk te herkennen waren.

Twee mannen gaven hun aandeel in de feiten toe en hun advocaten pleitten voor straffen met uitstel. Een derde verdachte ontkende elke betrokkenheid en werd door de twee anderen ook vrijgepleit. De vierde man, die enkel voor de diefstal in Ninove vervolgd werd, liet verstek gaan. (Belga)