Op 1 november 2014 won EQ! ‘The Fodens Open Quartet Competition’ en daarbovenop de prijs van ‘Most outstanding Performance of the day’, met het keuzewerk ‘Equinox’ van Christopher Bond.

4 beloftevolle muzikanten, Lorenz Havermans uit Wiekevorst, Veerle Vermeulen uit Berlaar, Jonas Violet uit Willebroek en Jens Demey uit Oeselgem, speelden al langer met het idee om een euphoniumkwartet op te richten.  EQ! Is een dynamisch euphonium-kwartet met veel ambitie en jong talent. Deze vier muzikanten willen het euphonium in kaart brengen voor een breder publiek. Dit willen ze doen d.m.v. concerten, maar ook wedstrijden, zowel nationaal als internationaal. Zij studeren allemaal aan verschillende conservatoria en zijn daarnaast ook actief in het hafabra-milieu.

“Het was een heel leuke ervaring en we hebben er veel van kunnen leren. We zijn ook enorm veel vooruit gegaan als groep”, zegt Lorenz Havermans. “Het publiek was zeer enthousiast en de juryverslagen en commentaren waren veelbelovend!  We namen deel in de Open Quartet Division met 5 andere tegenstanders. Glyn Williams, één van de juryleden, sprak met deze woorden over EQ!: “Superb ensemble + sounds. What a fantastic show”
Deze wedstrijd staat internationaal hoog aangeschreven bij de koperblazers.”

EQ! Staat voor Euphonium Quartet, tevens de afkorting van “emotional quotient” (= emotionele intelligentie en inlevingsvermogen, wat zeer belangrijk is in de muziek). EQ! Is ook nog de afkorting van “equalizer” (= geluidstechnisch apparaat dat bepaalde frequenties versterkt of verzwakt).

Veerle Vermeulen begon haar hogere muziek studies aan het Lemmensinstituut te Leuven bij dhr. Nick Ost. Na vier jaar ging zij verder studeren in het conservatorium te Antwerpen bij dhr. Frans Violet. Op 18 jarige leeftijd behaalde ze de titel van provinciaal kampioen van Antwerpen aan de Vlamo solistenwedstrijd. Tevens is ze regelmatig te zien in professionele orkesten waaronder de Koninklijke Muntschouwburg te Brussel en de Koninklijke Muziekkapel van de Luchtmacht.

Lorenz Havermans begon zijn hogere studies 3 jaar geleden aan het Lemmensinstituut te Leuven bij Nick Ost. Op 18 jarige leeftijd behaalde hij de titel van provinciaal kampioen van Antwerpen aan de Vlamo solistenwedstrijd. Lorenz nam masterclasses bij David Thornton en André Van Driessche. In 2012 werd hij laureaat van de Belfius Classics. Naast zijn vast engagement bij Brass Band Heist en de Koninklijke Fanfare Onafhankelijk Wiekevorst, speelde hij ook reeds samen met de Koninklijke Muziekkapel van de Luchtmacht. In de paasvakantie van 2014 gaf hij een muziekstage aan de ‘Union Musicale des Landes’ in Frankrijk.

Jonas Violet begon zijn hogere studies aan het conservatorium van Antwerpen bij zijn vader Frans Violet. In 2012 behaalde hij een eerste prijs euphonium op de Belfius Classics. In 2014 werd hij nationaal kampioen van de VLAMO-wedstrijd voor koperblazers. Daarnaast is hij actief in Brassband Willebroek die deelnamen aan de Europese Brassbandkampioenschappen in 2014. Ook heeft hij in 2014 zich geprofileerd voor een project in de Vlaamse Opera 'lady Macbeth'

Jens Demey startte zijn muzikale opleiding op 9-jarige leeftijd aan de academie te Waregem. Daarna zette hij zijn opleiding verder aan de kunsthumaniora van Gent (Muda) bij Geert Verschaeve. Sinds 2012 studeert hij euphonium aan het Lemmensinstituut bij Nick Ost. Verder is hij actief in het hafabra-milieu bij onder meer Kortrijk Brass Band en de Vooruit. Hij volgde reeds masterclasses bij Steven Mead, David