Niet iedereen heeft z'n weg al gevonden naar de stad om er z'n vrije tijd door te brengen. Daardoor zijn onze mooie, bruisende (centrum)steden vaak nog onbemind, want onbekend. Om zoveel mogelijk mensen 't stad in te lokken, zet vrijetijdsorganisatie Pasar in 2015 tien evenementen op poten, dit telkens op de tweede en vierde zondag van de maand.

Je kan tijdens één of meer van deze evenementen samen met Pasar deze steden verder komen verkennen, te voet of met de fiets, via een gegidste wandeling, fietstocht of geocache, individueel of in groep. Je kan tijdens 't Stad In ook plaatsen, gebouwen of andere boeiende plekken bezichtigen die doorgaans gesloten zijn voor het publiek.

De tweede stad in de reeks (na Leuven op 12 april) is Herentals op zondag 26 april. Kom de historische hoofdstad van de Kempen ontdekken met Pasar! Voor de gegidste activiteiten schrijf je je het best vooraf in op www.pasar.be/stad/herentals. Hier vind je ook meer info over het programma. De startplaats van de wandelingen en fiets- en gps-tochten is de Grote Markt 35. Hier vind je ook de infostand van Pasar.

TE DOEN

*Gegidste wandelingen
- Sociale wandeling (7 km): langs plaatsen waarbij de armoede van vroeger en nu belicht wordt. Welke verhalen speelden zich af achter de Herentalse gevels? Hoe zat en zit het met gezondheidszorg, opleiding, vorming en werk?
- Stadswandeling (4 km): met een gids van Toerisme Herentals bezoek je de Bovenpoort, Lakenhal, de Begijnenhofkerk en (alleen in de namiddag) de Sint-Waldetrudiskerk.
- Gps-wandeling (8 km): doorheen de groene omgeving van de stad ga je op zoek naar een sleutel om een schat te kraken. Heb je geen gps, dan kan je er een lenen via Pasar.
- Merkwaardige bomenwandeling: Pasar-partner Bos+ toont je de vele fantastische verhalen die de bomen in de stad vertellen.
- Natuurwandeling (8 km): langs het wandelnetwerk Kempische Heuvelrug, een prachtige duinenrug met dennen, zand en heide. Kan ook individueel met brochure en plannetje.

*Vrije wandelingen met plannetje
- Historische stadswandeling (5 km): aangegeven met koperen klinknagels in de grond.
- Toeristische wandelzoektocht (5 km): een product van Toerisme Herentals. De zoektocht leidt je door het mooie Kempische landschap.

*Vrije fietstochten met plannetje
- Toeristische fietszoektocht (30 km): een product van Toerisme Herentals. De zoektocht leidt je door het mooie Kempische landschap.
- Gezinsfietstocht (46 km): het fietsknooppuntennetwerk brengt je langs de jachthaven van Herentals. De kinderen kunnen die dag deelnemen aan een gratis kajakinitiatie.

*Vrije activiteiten
Met de trein naar toeristentoren De Paepekelders: met een recreatietrein passeer je langs de talrijke monumenten die Herentals rijk is. Al meer dan een halve eeuw staat op het hoogste punt van Herentals een houten uitkijktoren: De Paepekelders. De constructie telt 112 houten treden die je naar een hoogte van 22 meter voeren. Na de klim word je beloond met een adembenemend uitzicht op de omgeving. Vertrek: tussen 13.00 en 17.00 uur aan de Pasar-infostand. De treinrit en het bezoek aan de toeristentoren duren samen ongeveer 50 minuten.

OP STAP MET SYMPATHIEKE STEDELINGEN
In het Pasar-magazine word je vanaf april meegenomen door sympathieke inwoners van deze steden, die hun favoriete plekjes in de stad laten zien. In Herentals is dit Bart Timperman, de nieuwe hoofdredacteur van RTV.

PRAKTISCH
Datum: zondag 26 april 2015 vanaf 10 uur, einde voorzien om 17 uur.
Startlocatie: Grote Markt Herentals (voor VVV kantoor)
Basisprijs: € 6; € 4 voor Pasar-leden en inwoners van Herentals; -12 jaar: gratis. Deze prijs omvat alle deelnames aan alle activiteiten.


Picknick: Begijnhof (i.s.m. Toerisme Herentals)
Parkings: gratis: Belgiëlaan en Augustijnenlaan. Grote Markt, achter zaal 't Hof en naast de Sint-Waldetrudiskerk (kerkstraat)
Staanplaats voor camper: gratis: Netpark of multifunctioneel terrein Sint-Janneke
Openbaar vervoer: trein of bus

Meer info over Pasar 't Stad In vind je op www.pasar.be/stad.