De Pastorale Eenheid van Meerhout-Laakdal liet zich door de corona-beperkingen niet indommelen. Tijdens de voorbije maanden was er allereerst een uitgebreid digitaal aanbod voor jong en oud met vieringen, bezinningen, filmavonden, quizzen en catechesesamenkomsten.

Maar er waren in de kerken ook veilige fysieke momenten per gezinsbubbel, zoals een lichttocht die maar liefst 100 gezinnen in beweging zette. Sinds eind december werd er niet nagelaten om elk weekeinde met 15 personen in vijf van de negen kerken liturgie te vieren.

Dankzij de aangekondigde versoepelingen maken deze parochies zich nu klaar om vanaf 12 juni het samen vieren in de kerken en het gemeenschapsleven een nieuwe adem te geven.

Ze zorgen er voor dat bij voorrang de toekomstige communicanten en vormelingen – eindelijk – eens samen kunnen vieren in de kerk, en zich zo voorbereiden op hun tot na de zomervakantie uitgestelde feest. Het wordt voorzichtig aangepakt en de kinderen zullen per klasbubbel in de kerk plaats nemen.

Verder nodigen de parochies families, die tijdens de coronacrisis van een geliefde afscheid moesten nemen, uit om de naam van hun overleden familielid door te geven. Omdat afscheid nemen en rouwen vaak in heel beperkte kring en moeilijke omstandigheden moest gebeuren wordt er een mooi 'troostboek' met alle namen gemaakt.

Op 3 en 4 juli worden in al de kerken van Meerhout-Laakdal deze namen uitgesproken. Ook wordt er voor hen een kaarsje ontsteken en voor hen gebeden.

Wanneer de pandemie achter de rug is wordt dan in elke kerk een mooie herdenkingskader met alle namen bij het Mariabeeld geplaatst. Daarbij zullen steeds kaarsjes ontstoken worden. Zo komt er in elke kerk een stemmige troostplek, een baken van licht en hoop en dat als blijvende herinnering aan zovelen.

Trouw aan onze missie willen wij niemand vergeten.
Men kan de naam van een overleden familielid opgeven: parochies.laakdal@gmail.com of parochiesmeerhout@gmail.com .

Gelukkigerwijze ziet de Pastorale Eenheid van de H. Norbertus de komende weken ook kansen om (veilig) te feesten. Er wordt graag aangesloten bij het jubileumjaar van de Orde der Norbertijnen die dit jaar 900 kaarsjes uitblaast !

Op 30 juni spreken ere-gedeputeerde Ludo Helsen en abt Marc Fierens in de kerk van Veerle-Heide over het eeuwenlange engagement van de norbertijnen in de zuidkempense parochies.

En in de zomer lopen er in de kerken van Sint-Gertrudis Vorst en Onze-Lieve-Vrouw Veerle jubileumtentoonstellingen. De parochies trekken ook naar de exposities in de Parkabdij en op het abdijplein van Averbode.