De luisteraars van Radio 1 en de Nederlandse zender NPO Radio 5 hebben "Pastorale" van Ramses Shaffy en Liesbeth List verkozen tot het mooiste nummer van "De Lage Landen".

De hele dag lang waren zowel op onze Radio 1 als op NPO Radio 5 klassiekers uit de Nederlandstalige muziekgeschiedenis te horen. Maar de eerste, unieke muzikale taalstrijd tussen Vlaanderen en Nederland is dus geëindigd met een overwinning voor Nederland.

Het was de eerste keer dat een Vlaamse en Nederlandse radiozender samen een gemeenschappelijke muzieklijst uitzonden. Ook de locatie van de uitzending was uniek en letterlijk een grensgeval want het Vlaams-Nederlandse presentatieduo Jan Hautekiet (Radio 1) en Hans Schiffers (Radio 5) praatte de nummers aaneen vanuit een bistro in Baarle-Nassau, op de grens van Vlaanderen en Nederland.

De luisteraars hadden twaalf dagen de tijd om hun keuze te maken uit een suggestielijst van 100 nummers. Meer dan 30.000 luisteraars brachten hun stem uit. Heel wat onder hen stemden ook mee voor de uiteindelijke top 10.

Zelfs het ultieme "Lage Landen"-lied blijkt een Nederlands-Vlaams compromis te zijn want "Pastorale", mag dan wel een Nederlands nummer zijn, het heeft ook een grote Vlaamse inbreng. "De jubelende akkoorden zijn van de hand van de Vlaamse muzikant Bert Paige", aldus presentator Hans Schiffers.

In de top 100 had Nederland met 60 titels het overwicht, met 60 Nederlandse titels en 42 verschillende Nederlandse artiesten tegenover 40 Belgische titels en 28 verschillende Belgische artiesten.

De oudste nummers die vandaag te horen waren, dateren uit 1965. "Mijn vlakke land" van Jacques Brel en "Het dorp" van Wim Sonneveld. Boudewijn De Groot (5 keer), Raymond van het Groenewoud en The Scene (beiden 4 keer) en Louis Neefs, Ramses Shaffy en Wim De Craene (3 keer) werden het vaakst genomineerd.

Als extraatje kregen de luisteraars vandaag ook elk uur een mix van Belgisch en Nederlands nieuws, gelezen door Lode Roels en Marjet Krol.

De uiteindelijke top 10, waarvoor de luisteraars tot 15 uur vandaag konden stemmen:

10. Kronenburg Park van Frank Boeijen
9. Tim van Wim De Craene
8. Iedereen is van de wereld van The Scene
7. De zotte morgen van Zjef Vanuytsel
6. Mijn vlakke land van Jacques Brel
5. Het dorp van Wim Sonneveld
4. Twee meisjes van Raymond van het Groenewoud
3. Testament van Boudewijn de Groot
2. Mia van Gorki
1. Pastorale van Liesbeth List en Ramses Shaffy.

(vrt)

De volledige lijst kunt u nalezen op de website van Radio 1.