Pater Kristiaan 'De Moeze' (92) kreeg vrijdagavond bij de opening van de Herentalse kermis een fijne hulde. De geliefde aalmoezenier die de foorreizigers, zigeuners en circusmensen al meer dan 60 jaar in hun hart dragen, mocht ook het 'Gulden Boek' in de foyer van 't Schaliken tekenen.

'De meeste foorkramers ken ik bij naam'

Een gelukkige Pater Kristiaan : 'De meeste foorkramers ken ik bij naam. Velen van hen heb ik trouwens gedoopt of getrouwd.  Het zijn allemaal correcte mensen die het nooit gemakkelijk hebben gehad, vooral ook tijdens de covid-crisis. 

Er is nu hoop op economisch herstel en dat moet zo blijven. En hopelijk stopt de oorlog in Oekraïne spoedig. Het is zo gezellig dat dankzij de inzet van de foorkramers zoveel Herentalse kinderen zich kunnen amuseren.  Ik vind het tof dat het gemeentebestuur vandaag de foorkramers eens in de bloemetjes zet. En terecht!'

De Moeze liep de hele traditionele rondgang van zo'n 2 uur over de kermis mee.  Onder begeleiding van de Harmonie van het Sint-Jozefscollege verliep deze tocht langs de verschillende attracties, waarbij de kids al eens een gratis ritje mochten maken, zowat de traditionele opener van de Herentalse kermissen. 

Ook kermispromotor en presentator Michel Follet kwam Pater Kristaan een hart onder de riem steken. De paaskermis loopt nog tot woensdag 20 april.

Pater Kristiaan 'De Moeze'

Pater Kristiaan was al in de jaren 60 onlosmakelijk verbonden met de scouts 'padvinders' 1e Kempen als aalmoezenier. Vandaar z'n populaire naam 'De Moeze'.  Hij trok met hen op kamp en zong het avondlied voor.  Telkens een indringend moment als afsluiting een avontuurlijke kampdag.

Pater Kristiaan 'De Moeze' blijft na 60 jaar immens populair en verschijnt regelmatig ook in tv-programma's (VRT).  Hij verblijft in het WZC Kapucijnenklooster in Herentals.

Foto's C. Vermeulen&C°/NNieuws/red. G. Verellen.