U bent hier

Patiënt Jos in AZ : 'Zo'n broodbuffetwagen geeft me een écht thuisgevoel'

Herentals | Kempen regio | Vlaanderen
18.02.2016 - 18.16u
Door: Herman Gezelle

Met de introductie van de broodbuffetwagen kiest het AZ Herentals voluit voor het thuisgevoel in de patiëntencatering. Doordat patiënten ter plaatse kunnen kiezen wat ze eten, eten ze beter, herstellen ze beter én moet er minder eten weggegooid worden. Een win-winsituatie dus voor iedereen.

De helende omgeving van een ziekenhuis is meer dan enkel de verzorging. Bij AZ Herentals heeft de infrastructuur tijdens de vernieuwingswerken een frisse uitstraling gekregen, met vrolijke kleuren.

Nu wordt die helende omgeving ook doorgetrokken naar de patiëntencatering door een thuisgevoel te creëren. De broodbuffetwagen moet hier voor zorgen.

Het is een uniek project in de Kempen.  In Nederland is zo'n buffetwagen al langer ingeburgerd.


Patiënt Jos Luyssaert (72) : 'Broodbuffetwagen prachtig initiatief van AZ Herentals'

NNieuws mocht in de kamer van patiënt Jos Luyssaert uit Hasselt even binnenkijken toen de broodbuffetwagen donderdagavond langskwam.

Een enthousiaste Jos Luyssaert die herstelt van een knieoperatie : 'Zo'n buffetwagen geeft me de mogelijkheid om op het moment te kiezen wat ik precies wil uit zo'n 70 ingrediënten : van cornflakes tot fruit, alle soorten brood, yoghurt, sojapudding, hartig beleg met zelfs geitenkaas, kip met tuinkruiden, koude en warme dranken,  teveel om op te noemen.  Dit geeft me een écht thuisgevoel.  Een prachtig initiatief van AZ Herentals.'


Liesbeth Plingers : 'Patiënten hebben meer smaak van hun eten, gemiddeld meer eten en daardoor beter én sneller herstellen'

"Traditioneel krijgen patiënten hun broodmaaltijd op een dienblad geserveerd met het aantal boterhammen en beleg dat ze de dag voordien gekozen hebben. Wanneer ze de maaltijd dan voorgeschoteld krijgen, hebben ze hier vaak geen zin meer in.

Met de broodbuffetwagen kan men tijdens de maaltijd een keuze maken, afhankelijk van de honger en waar men op dat moment zin in heeft", aldus Liesbeth Plingers, facilitair directeur van AZ Herentals. "Op die manier lijkt het eerder als thuis, waar men aan tafel nog kan kiezen wat men op zijn boterham doet. De ervaring leert dat patiënten zo meer smaak hebben van hun eten, gemiddeld meer eten en daardoor beter en sneller herstellen. Een bijkomend voordeel is dat er minder eten verspild wordt."

Momenteel is er één broodbuffetwagen in testfase actief en de resultaten zijn ronduit overweldigend.

Het project wordt stelselmatig uitgebreid en op alle afdelingen ingevoerd.
Eerder is de bereiding van de warme maaltijden al aangepast naar ontkoppeld koken.


Smaak van 'thuis'

Gunther Simons, bedrijfsleider van Veresto, dat instaat voor de catering: "De keukenbereidingen worden deels vooruitgeschoven naar onze moederkeuken in Olen. Deze worden vervolgens in het ziekenhuis afgewerkt en aangevuld met bereidingen ter plaatse om zodoende elke maaltijdcomponent de nodige aandacht te geven. Zo proberen we de smaak van 'thuis' te benaderen."

Ook Meeza, de nieuwe cafetaria, shop en koffiehoek van het ziekenhuis, heeft een huiselijke uitstraling.

Bezoekers en patiënten kunnen er onder meer terecht voor koffie met gebak, maaltijden, geschenkartikelen en lectuur. Een goede service staat hier voorop. Gunther Simons: "Zo werken we met lokale leveranciers die kwalitatieve producten leveren. En binnenkort starten we met een butlerservice, waarbij we kranten, tijdschriften, maar ook geschenken of versnaperingen op de kamer brengen."

Het AZ Herentals heeft sinds mei 2015 een samenwerkingsovereenkomst met Veresto voor de uitbating van de ziekenhuiskeuken, de cafetaria, shop en de automaten. De uitrol van de broodbuffetwagens is het laatste deelproject dat uitgevoerd wordt.


AZ Herentals

Het AZ Herentals is een ziekenhuis met een zorgtraditie sinds de dertiende eeuw. Het stelt ruim 700 personeelsleden en 100 artsen tewerk en beschikt over 243 bedden.
Veresto specialiseert zich in zorgcatering en is sinds 2007 actief binnen Groep van Eyck. Vandaag telt het bedrijf 40 medewerkers die dagelijks zo'n 2000 maaltijden verzorgen voor woonzorgcentra, ziekenhuizen en thuis taxi maaltijden.

Foto's : In Meeza, de nieuwe cafetaria, shop en koffiehoek van het ziekenhuis, en de broodbuffetwagen on tour / Guy Verellen / NNieuws.

image



Meer nieuws

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto