kOsh pakt vanaf dit schooljaar uit met een uniek onderwijsconcept 'Van K tot C'.

'Omdat kOsh als scholengemeenschap al jarenlang inzet op de ontwikkeling van talenten, gaat het nu nog een stap verder', zegt Patrick Heremans, Coördinerend directeur kOsh123.

'De focus ligt meer en meer op het samenbrengen van talenten die mekaar versterken. En dit van het eerste tot het zesde (of zevende) jaar, binnen en buiten de verschillende domeinen.

Hoe kan de leerling van kantoor/verkoop de collega van tuinbouw of van haartooi of lichaamsverzorging helpen in het ontwikkelen van een businessplan en het bijhouden van de boekhouding?

Hoe kan de wetenschappelijk georiënteerde leerling aan de slag met de lasser of houtbewerker om tot het beste eindproduct te komen? Hoe kan de creatieve leerling meedenken over een pr-campagne of een logo? ...

Voor eens en voor altijd maakt kOsh een einde aan het 'hokjesdenken'

Met het herstructureringsplan dat binnen kOsh zowat 15 jaar geleden is uitgeschreven, is daar fase na fase van afgestapt.

kOsh1 brengt alle leerlingen van de eerste graad, ongeacht hun talenten, samen. Niet om ze in grote groepen te laten werken, maar veeleer om ze in kleinere groepen een aantal uitdagingen voor te leggen die ze elk vanuit hun eigen talenten kunnen bekijken.

'Domeinen en finaliteiten : als eerste Vlaamse school'

In de tweede en derde graad is kOsh vanaf schooljaar 2021-2022 georganiseerd in domeinen en finaliteiten. Leerlingen worden daar uitgedaagd door ze te laten nadenken over samenwerkingen met leerlingen uit andere richtingen, domeinen, finaliteiten.

Daarom heeft kOsh er als eerste Vlaamse school voor gekozen om een vak in het leven te roepen dat die visie helemaal uitdraagt, met name het vak 'Van K tot C' (Van Kennis tot Creatie).

Dit is meteen ook de unieke leuze die kOsh hanteert in het veld van de onderwijsvernieuwing.

Leerlingen worden zo meer dan ooit eigenaar van hun eigen talenten en gaan de uitdaging aan om na te denken over hoe ze hun talenten kunnen koppelen aan die van medeleerlingen om zo tot mooiere en betere resultaten te komen', besluit  Patrick Heremans. Beelden NNieuws.