Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

'Pats Boem en plots stond ik stil' - kinderboek over burn-out van Geelse auteur Karen

Karen Vandoninck

Pats Boem en plots stond ik stil -  Een kinderboek over burn-out

'Hoe praat je met kinderen over een burn-out?', zegt auteur Karen Vandoninck uit Geel.  'Wat als je er zelf als ouder mee geconfronteerd wordt, of als je er in de klas mee aan de slag wil?  Hoe kunnen we kinderen zélf meer weerbaar maken
en een toekomstige burn-out misschien zelfs vermijden?

Karen Vandoninck, een mama en kleuteronderwijzeres uit Geel, mocht zelf ervaren dat haar wereld plots stil stond. Eén van de dingen die haar uit haar burn-out geholpen heeft, is… tekenen! Karen is al enkele jaren actief met haar tekeningen onder de naam Snoetjes vol sproetjes.

En zo kwam ‘Pats Boem…’ tot stand: een prentenboek over Karlijntje, een lief en hulpvaardig stoomtreintje. Karlijntje gaat steeds over haar grenzen en wil altijd voor iedereen goed doen. Zelf kan en durft ze niet te stoppen, daarom trekt de stationschef aan haar rem…

Met kleurrijke tekeningen en leuke kinderversjes toont Karen aan kinderen hoe het voelt, als iemand een burn-out meemaakt. Ze ontdekken ook welke stapjes je kan nemen om opnieuw wat meer veerkracht te krijgen.

Het boek is opgebouwd in 3 luiken. Eerst is er wat uitleg bij het ontstaan van het boek en hoe je er best mee aan de slag gaat. Bij elke tekening en elk vers staan gespreksvraagjes voor de kinderen. Achteraan in het boek staan tot slot nog tips om samen aan de slag te gaan bij overprikkeling.

Als een ouder in het gezin wordt geconfronteerd met een burn-out, is dit boekje een interessant hulpmiddel om zijn/haar verhaal aan zijn/haar kind(eren) te vertellen. Als leerkracht kan je er in de klas me aan de slag. Uiteraard is het ook heel erg geschikt om in een praktijkruimte te gebruiken. Het boek is geschikt voor kinderen vanaf 5 jaar. De reden daarvoor is dat jongere kinderen nog erg ‘ik’-gericht zijn. Inleven in anderen is bij hen nog moeilijk.

Kinderboek ‘Pats! Boem! en plots stond ik stil…’ www.snoetjesvolsproetjes.com  -  Je vindt er ook meer info over burn-out.

 karenvandoninck@live.be

Karen Vandoninck

Deel dit artikel