Schepen van openbare werken Paul Van Rompaey (Open VLD) verduidelijkt zijn standpunt i.v.m. de winterdijken in Grobbendonk.


Paul Van Rompaey  : "Na een lijdensweg van twaalf jaar lijkt er eindelijk een doorbraak te komen in het dossier van de winterdijk aan de Kleine Nete te Grobbendonk. Reeds sinds de overstroming van 1981 drong het gemeentebestuur er op aan om de dijken van de Kleine Nete te versterken en te verhogen.

In 1982 werden de dijken, beheerd door de Dienst Waterwegen en Zeekanaal, reeds gemoderniseerd en op Sigma-hoogte gebracht.
Het probleem is echter dat de Kleine Nete op ons grondgebied twee
beheerders heeft, buiten de hogervernoemde is er ook nog "AMINAL afdeling water",  de scheiding van de beheersgebieden situeert zich ter hoogte van Troon Grobbendonk.

Tot op heden (bijna dertig jaar na de overstroming) werden er enkel instandhoudingswerken  uitgevoerd. Het gemeentebestuur heeft ontelbare malen de mensen van AMINAL gewezen op het gevaar van een eventuele dijkbreuk of overspoelen van de dijk.

Bij een dijkbreuk of het overspoelen van de dijk zou het centrum van Grobbendonk  onvermijdelijk onderlopen ( /- 200 woningen en de dorpskern).
Wij zijn de laatste jaren herhaaldelijk op het nippertje ontsnapt aan een catastrofe.

Eind jaren negentig werd er dan een plan opgemaakt om de dijken aan te passen.  Groot was onze verwondering toen bleek dat er op deze plannen ook een overstromingsgebied werd voorzien. Men zou tussen de verkaveling "Het Schrans" en de watermolen, acht hectaren landbouwgrond inpalmen voor dit overstromingsgebied.

Toenmalig gouverneur Paulis heeft mij gevraagd om mijn protest te stoppen maar ik hield het been stijf en eindelijk lijkt er nu toch een einde te komen dit verhaal.  Er is nu een nieuw voorstel goedgekeurd in het bekkenbestuur van 19 december.  Er zou een nieuwe dijk komen, twintig meter buiten de bestaande dijk.  Het is nu nog wachten op de goedkeuring van de Vlaamse regering om  definitief met de werken te starten", aldus Paul Van Rompaey.