Op uitnodiging van Rotary Herentals kwam Paul Van Tigchelt, topman van OCAD, donderdagavond in het Torenhof Tongerlo een boeiende uiteenzetting geven over het antiterreurorgaan.  OCAD bepaalt het dreigingsniveau in ons land en coördineert en analyseert alle inlichtingen rond terrorisme.

'Deradicaliseren bestaat niet', onderstreept Paul Van Tigchelt. 'We maken zo'n 1.500 analyses rond terrorisme per jaar. Iedere maand geeft OCAD advies rond het dreigingsniveau aan de Eerste Minister,  het crisiscentrum en de politiezones. 

België is een complex land met veel bestuursniveau's die ieder hun verantwoordelijkheid moeten opnemen.  OCAD brengt alle partners bij mekaar, ook het lokaal niveau is belangrijk.

'Binnen de EU is in ons land het hoogst aantal veroordelingen in verband met terrorisme uitgesproken', vervolgt Van Tigchelt.

'Terrorisme : hoe te lijf te gaan?  Het gaat bij de islam om complotdenken, slachtofferdenken, vervreemding van de maatschappij.  De ideologie vinden jongeren op de sociale IS-media, minder in de moskeeën vandaag. 

Er is nog veel werk van eenieder nodig', besluit Paul Van Tigchelt.

Ondanks meer slagkracht voor de inlichtingendiensten, ondanks de opgevoerde veiligheidsmaatregelen en ondanks de aanhoudende bombardementen op het kalifaat. Islamitische Staat slaagt erin om elk jaar meer aanslagen in het Westen te plegen: 6 in 2014, 9 in 2015, 16 in 2016 en voorlopig 10 in 2017.

'Het is een bijzonder geslaagde avond', zegt Rotary-voorzitter Marcel Wauters.  'Al enkele weken was het Torenhof volzet.  De 110 geïnteresseerden waren muisstil tijdens het anderhalfuur durende discours.

Op 25 januari 2018 ontvangt Rotary Herentals in Golfclub Witbos Jacky Goris, algemeen directeur van Scholengroep Brussel (GO!) en sinds 1984 vrijmetselaar. Goris, Grootmeester van het Grootoosten van België, bespreekt een thema dat al eeuwen tot de verbeelding spreekt, de loge of vrijmetselarij.' 

De topman van OCAD kwam naar Tongerlo dankzij het netwerk van past-voorzitter Rotary Herentals mr. Paul Benijts.

Guy Verellen / NNieuws.