De huidige Coronacrisis doet onze samenleving op haar grondvesten beven.
'Onze dokters, verplegers en andere zorgverstrekkers verrichten momenteel een titanenwerk en we mogen ons gelukkig prijzen met ons gezondheidssysteem', zegt Paul Verbeeck, burgemeester Nijlen.

'Maar naast de menselijke miserie zullen ook de economische gevolgen gigantisch zijn.

Onze lokale ondernemers beleven moeilijke tijden. Velen van hen moesten noodgedwongen de deuren sluiten van de overheid, zagen hun inkomsten wegvallen terwijl de vaste kosten bleven doorlopen.

Deze kleine en middelgrote ondernemingen en hun bedrijfsleiders zitten met veel vragen omtrent hun zaak, de dienstverlening aan de klanten, hun medewerkers en hun privé-situatie.

Gelukkig kunnen ze rekenen op de professionele ondersteuning door Dyzo vzw.

Dyzo zegt U? Wie of wat is dat?

Dyzo vzw begeleidt zelfstandige ondernemers in moeilijkheden.
Ondernemers kunnen bij Dyzo in alle discretie terecht voor het redden van hun zaak, voor het leefbaar maken van een faillissement en voor ondersteuning van een nieuwe start na faling.

Wat doet Dyzo?
Dyzo biedt een luisterend oor.
Dyzo geeft advies.
Dyzo opent deuren bij kredietverstrekkers.
Dyzo leidt professionals op om ondernemers te helpen.
Dyzo doet dit kosteloos.
Hoe doet Dyzo dat?

Een team van gespecialiseerde vaste medewerkers helpt je verder op economisch, juridisch en psychologisch vlak. Daarnaast engageren tientallen vrijwilligers zich voor Dyzo.

De vrijwilligers van Dyzo staan dicht bij het ondernemerschap.

Sommigen hebben zelf ondervonden hoe moeilijk ondernemen kan zijn, anderen werken al jaren uitsluitend voor ondernemers. Vrijwilligers van Dyzo werken samen binnen en buiten Dyzo en ontdekken zo een waaier van oplossingen waar de meeste ondernemers (en hun klassieke raadgevers) geen weet van hebben.

Deze dienstverlening is gratis dankzij de financiële steun van de Vlaamse overheid via het Agentschap Innoveren en Ondernemen, giften,samenwerkingsovereenkomsten (o.a. met vele O.C.M.W.'s) en de inzet van tientallen vrijwillige medewerkers.

Wat vragen wij?
Extra ondersteuning.

Op 1 juli 2019 stelde het Algemeen Beheerscomité van de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid van Zelfstandigen in haar nota "Aandachtspunten voor de komende legislatuur" onder meer dat 15 % van de ondernemingen in moeilijkheden verkeert.

Voor Vlaanderen komt dat neer op zo'n 80.000 ondernemers.

Daarvan bereikt Dyzo er elk jaar iets meer dan 3.000. Daarmee zit DYZO met de huidige mankracht aan vast personeel en vrijwilligers aan het maximum van haar kunnen.

We zien al dat het aantal dossiers toeneemt (in het 1e kwartaal 2020 is er reeds een sterke stijging zichtbaar  t.o.v. het 1e kwartaal 2019), en het ergste van de crisis moet nog komen.

Het team van vaste medewerkers heeft zijn handen meer dan vol.

Om dit alles in goede banen te leiden hebben we nu versterking nodig voor ons vast team en hiervoor hebben we meer financiële middelen nodig, Met een ruimere omkadering hebben we de mogelijkheid om ook meer vrijwilligers in te schakelen om alle bijkomende dossiers op te vangen en de ondernemers maximaal de kans geven om te slagen, hen goed te begeleiden.

Dyzo wil geen enkele zelfstandige in de kou laten staan, de economische schade bij kleine bedrijven maximaal inperken en zo veel mogelijk jobs veiligstellen.
Iedere euro die in Dyzo geïnvesteerd wordt betaalt zich 13 tot 17 keer terug.

Dyzo is de verzorgende van de zelfstandigen die lijden onder de Corona-crisis en daarvoor hebben we nu hulp nodig, extra-financiële middelen en extra vrijwilligers. Ook hier is het een zaak van leven of dood, hoe hard dat ook moge klinken', besluit Paul Verbeeck.