Paus Benedictus XVI treedt af als paus op 28 februari. Dat heeft het Vaticaan bevestigd. De paus zegt dat hij "niet langer de kracht heeft om zijn pontificaat uit te voeren". Benedictus is 85 en is sinds 2005 paus van de Katholieke Kerk.

 

Paus Benedictus XVI heeft zijn vertrek aangekondigd tijdens het consistorie voor de heiligverklaring van de martelaren van Otranto, dat vandaag plaatsvindt.

In het Latijn zei hij dat hij "niet langer de kracht heeft om de kerk te leiden" wegens zijn leeftijd.

"Nadat ik verschillende keren mijn geweten voor God heb onderzocht, ben ik ervan overtuigd dat ik, door mijn leeftijd, niet de krachten heb om op een goede manier het bisschopsambt van de Heilige Petrus aan te sturen." De paus is in de eerste plaats bisschop van Rome, bij dit ambt hoort ook het pontificaat.

"Hij treedt niet af door moeilijk pontificaat"

Het aftreden van de paus komt als een verrassing. De woordvoerder van het Vaticaan Frederico Lombardi  zei alleszins dat "de paus ons verrast heeft", waarmee hij aangeeft dat zelf intimi van de paus niet op de hoogte waren van zijn beslissing.

Lombardi benadrukte op een persconferentie na de aankondiging van Benedictus dat de paus niet aftreedt door "problemen tijdens zijn pontificaat". Benedictus haalde regelmatig de media door zijn controversiële uitspraken over onder meer abortus en homoseksualiteit.