U bent hier

Peer Stoet heeft eigen standbeeld "ter ere van de stoeter" (1)

Herenthout
09.12.2012 - 09.00u
Door: Herman Gezelle

Zaterdagavond werd in Herenthout het standbeeld van Peer Stoet onthuld. Kunstenaar Rik Van de Wouwer maakte een prachtig bronzen beeld dat op een granieten sokkel werd gemonteerd. Er werd 24.000 kg graniet gebruikt en een paar honderd kg brons.

Het standbeeld kreeg een mooie plaats aan de kerk, naast de kerststal. Aan de zijkant van de sokkel van het beeld hangen de naamplaatjes van alle prinsen carnaval.

Rik van de Wouwer over zijn beeld: "Hoe breng je ode aan de helden van de stoet? Hoe geef je vorm aan een microob die, zonder uitzondering elk jaar opnieuw de kop opsteekt bij de stoeter en hem van binnenuit verwarmt? Meer nog, die de gehele bevolking van Herenthout besmet met een ernstige vorm van carnavalitis en de goesting in feest, verkleden en plezier doet opborrelen.

De microbus carnavalus zit verdoken onder de huid, waar het ongeduldig afwachtend suddert tot het in die ene week eindelijk vrij spel krijgt."

"De Peer is het symbool van de stoet, gekend en op handen gedragen. Niemand wist wat hij in zijn andere hand had, tot nu. Dat klavertje vier draagt hij met zich mee, hopend op geluk en 'goe weer', voor wat nog komen gaat. Waar hij vandaan komt,  weet echter niemand, al zit hij in ieder van ons.

Hij is de eenzame held die het ganse avontuur beleefd heeft en - moe gefeest en moe geblazen- zonet heeft besloten naar huis te gaan. Hij trekt de deur achter zich toe, staat op het marktplein waar het zonet nog siste en gonsde van het feestgedruis. De stoetmicroob gloeit nog na.

Straks gaat hij slapen met het besef dat hij weer een jaar moet wachten om terug toe te kunnen geven aan de verslaving Is hij een beetje leeg? Een beetje melancholisch? Moe maar voldaan? Toch nog een laatste keer de omloop ?"

De kunstenaar was vooral blij dat carnavalvereniging Peer Stoet hem voor het maken van het beeld het volle vertrouwen gaf. "Een perfecte samenwerking" besloot Van de Wouwer.

De 'witte Peer Stoet' en gietmallen voor het standbeeld kunnen nog in de vitrine bij de kunstenaar thuis in de Jodenstraat in Herenthout bekeken worden.
imageMeer nieuws

Licht op groen voor zomerkampen en speelpleinwerking, met maximaal 50 personen

Kempen regio | Neteland | Vlaanderen 22.05.2020 - 19.47u

Internationale Dag van Biodiversiteit: 'Onze zeer vervuilende Laak in de kijker...'

Internationale Dag van Biodiversiteit: 'Onze zeer vervuilende Laak in de kijker...'
Kempen regio | Neteland | Provincie Antwerpen 22.05.2020 - 19.34u

Annulering De Schakel 2020

Kempen regio | Neteland 22.05.2020 - 19.13u

Thomas More en Comeos onderzoeken de impact van Covid-19 op ons aankoopgedrag

Kempen regio | Neteland | Vlaanderen 22.05.2020 - 15.09u

Reizen in Europa misschien mogelijk vanaf midden juni

Internationaal | Kempen regio | Nationaal | Neteland 21.05.2020 - 23.57u

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto