Tijdens de carnavalstoet in Herenthout (Peer Stoet) gelden straks dezelfde veiligheidsmaatregelen als die van vorig jaar. Het verlagen van het nationale dreigingsniveau van 3 naar 2 verandert daar niets aan.

De stoet rijdt uit op 11 en 18 februari.

De meest in het oog springende veiligheidsmaatregel is voelbaar op de diverse invalswegen naar het verkeersvrije dorpscentrum. Er worden tractoren, vrachtwagens of graafmachines dwars over de weg geplaatst. Deze hindernissen moeten voorkomen dat een onverlaat met een voertuig tot bij de feestvierders geraakt.

Al komen daar qua logistiek wel de nodige afspraken bij kijken. "Wanneer er bijvoorbeeld een ziekenwagen of brandweerwagen in het centrum moet zijn, is het zo geregeld dat er binnen een paar minuten iemand met de contactsleutels ter plaatse kan zijn om een tractor of graafmachine te verplaatsen",

Net als vorig jaar kunnen bezoekers gevraagd worden om een tas of een rugzak open te maken om de inhoud ervan te laten controleren. Dat gebeurt volledig op vrijwillige basis. Als er mensen zijn die pertinent weigeren, zal de politie daarvan op de hoogte gebracht worden.