U bent hier

Peiling Antwerpen : N-VA naar 35 procent, sp.a tuimelt diepte in

Nationaal | Vlaanderen
16.05.2014 - 18.44u
Door: Herman Gezelle

Over exact 9 dagen mogen we met zijn allen naar de stembus trekken voor de verkiezing van een nieuw federaal, Vlaams en Europees parlement. In de kieskring Antwerpen zou de N-VA een monsterscore halen en zijn tegenstanders helemaal oppeuzelen. Dat blijkt alvast uit de eerste van de vijf provinciale peilingen die De Morgen publiceert in samenwerking met Het Laatste Nieuws en vtm.

Uit de eerste peiling, in de kieskring Antwerpen, blijkt de algehele suprematie van de N-VA. Vooral in de Kamer, waar voorzitter Bart De Wever de lijst trekt, scoren de Vlaams-nationalisten. De partij wordt er met 34,8 procent meer dan dubbel zo groot dan CD&V, dat met federaal staatssecretaris Servais Verherstraeten ongeveer even groot blijft als in 2010. Open Vld doet het iets beter. Vlaams Belang krijgt klappen en zakt onder de 10 procent.

Op links moet vooral sp.a verlies slikken, procenten die volledig naar Groen en PVDA+ lijken te gaan. De partij van Wouter Van Besien komt boven de 10 procent uit en lijkt te worden beloond voor haar verzet tegen de Oosterweelverbinding en het streven voor de overkapping van de Antwerpse ring. De extreemlinkse PVDA+ van Peter Mertens wipt over de kiesdrempel en mag hopen op een eerste zitje in de Kamer.

26 procent van de kiezers weet nog niet op welke partij hij of zij gaat stemmen.

Vlaams parlement
Voor het Vlaamse parlement lopen de scores van de meeste partijen relatief gelijk aan die van de Kamer.

CD&V lijkt hier te kunnen profiteren van het Kris Peeters-effect, al blijft met 17,7 procent het woord 'profiteren' relatief. De partij hoopt op de psychologische drempel van 20 procent, maar komt - zelfs met haar absolute kopman en boegbeeld - niet eens in de buurt daarvan.

Ook in het Vlaams parlement zakken vooral sp.a en Vlaams Belang, stijgt Groen tot boven de 10 procent en mag de PVDA+ hopen op de kiesdrempel.

Ook hier heeft 24 procent nog geen duidelijk idee welke partij zijn of haar voorkeur wegdraagt.


Europa

De peiling bevroeg de kiezers ook naar hun stemintenties voor het Europees parlement. Daar doen de traditionele partijen het iets beter ten koste van N-VA, dat wel nog met kop en schouders boven de rest uitsteekt. CD&V en Open Vld bevinden zich op dezelfde hoogte, gevolgd door sp.a, Vlaams Belang en Groen.   Bron : De Morgen

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto