U bent hier

Peiling: CD&V en N-VA groeien, sp.a zakt verder weg

Nationaal | Vlaanderen
29.09.2016 - 23.44u
Door: Herman Gezelle

Als er nu verkiezingen zouden zijn, zou Vlaams Belang uitkomen op 12 procent. Dat is een stijging met zes procent tegenover de verkiezingen van 2014. CD&V klokt af op 17,6 procent. Dat is nog steeds minder dan het verkiezingsresultaat (18,6 procent), maar wel een stijging van bijna vier procent tegenover de vorige peiling.

N-VA lijkt niet te lijden onder de crisis rond het vertrek van Vuye en Wouters.

Dat blijkt uit De Grote Peiling van VTM Nieuws en Het Laatste Nieuws, uitgevoerd door Ipsos.

Uit de peiling blijkt onder meer dat CD&V aan een comeback bezig is. De partij is er met bijna vier procent op vooruitgegaan sinds de vorige peiling en haalt nu 17,6 procent. De partij heeft die stijging mede te danken aan de populariteit van vicepremier Kris Peeters.

Ook N-VA doet het opvallend goed. De partij van Bart De Wever zou bij nieuwe verkiezingen 25,9 procent van de stemmen halen, tegenover 24,2 procent bij de vorige peiling. Het maakt dus een deel van zijn verlies tegenover de vorige verkiezingen goed (32,4).

Opvallend is dat de peiling afgenomen is in de week van de crisis rond Kamerleden Hendrik Vuye en Veerle Wouters. Ze verlieten de partij, maar dat laten de kiezers duidelijk niet aan hun hart komen.

Bijna alle andere partijen blijven veel kiezers verliezen.

Open Vld eindigt in deze peiling op 12,5 procent, enkele maanden geleden was dat nog 13,2 procent. Ook Sp.a zakt opnieuw weg, van 15,6 naar 13,7 procent. Dat is opnieuw onder het dieptepunt van de laatste verkiezingen.

Groen kan ongeveer stabiliseren, met een kleine 11 procent.

Vlaams Belang moet wat van zijn winst afgeven en zou bij nieuwe verkiezingen nu op twaalf procent uitkomen. Dat is wel nog steeds zes procent meer dan bij de vorige verkiezingen. De PVDA+ zakt weer wat dieper onder de kiesdrempel (3,9 procent).

Maggie De Block

In de pop poll blijft minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) bovenaan staan. Zij blijft met voorsprong de populairste politica van het land. Zowel in Vlaanderen als in Wallonië staat ze op de eerste plaats in de populariteitspoll.

De tweede plaats in Vlaanderen is, net zoals bij de vorige peiling, voor premier Charles Michel (MR). Ook de derde plaats blijft ongewijzigd: N-VA-voorzitter Bart De Wever sluit de top drie af.

Ook in Wallonië is Maggie De Block de populairste politica met 43 procent. Net als in Vlaanderen, blijft de top drie er ongewijzigd sinds de vorige peiling. Voormalig minister Elio Di Rupo (PS) staat op de tweede plaats met 42 procent, zijn partijgenoot Paul Magnette staat op de derde plaats (40 procent).

Franstalig België: klappen voor de PS
In Franstalig België komt de MR van premier Michel weer wat beter uit de verf. In Wallonië stijgen de Franstalige liberalen van 20,1 in juni naar 22,3 nu, in Brussel van 19,7 naar 20,3.

Voor de Franstalige socialisten blijven het echter barre tijden. In Wallonië (24,7%) is de PS sinds de verkiezingen van 2014 al ruim 7 procentpunt kwijt, in Brussel (15,5%) net geen 10 procentpunt. Grote winnaar is opnieuw de communistische PTB die in Wallonië nu al op een onwaarschijnlijke 16,3% uitkomt.  (bron Belga-HLN)

Foto's archief NNieuws.

imageMeer nieuws

Toch wat stormschade door onweer in de Kempen Neteland : morgen meer regen

Toch wat stormschade door onweer in de Kempen Neteland : morgen meer regen
Heist op den Berg | Herentals | Kempen regio | Neteland | Vlaanderen 19.05.2022 - 12.25u

Het Landschip vaart langs kruiwagenfontein in Herentals

Het Landschip vaart langs kruiwagenfontein in Herentals
Herentals | Nationaal | Neteland 19.05.2022 - 08.44u

5 lokale ondernemers als nieuwe ambassadeurs van Landschapspark de Merode

5 lokale ondernemers als nieuwe ambassadeurs van Landschapspark de Merode
Kempen regio | Vlaanderen | Westerlo 19.05.2022 - 08.21u

Herentalse versmarkt organiseert wijnfestival nu zaterdag

Herentalse versmarkt organiseert wijnfestival nu zaterdag
Herentals | Kempen regio | Neteland 18.05.2022 - 18.09u

KBVB investeert in 40 buurtvoetbalpleintjes - Lier bijt de spits af

KBVB investeert in 40 buurtvoetbalpleintjes -  Lier bijt de spits af
Kempen regio | Lier regio | Nationaal 18.05.2022 - 17.57u

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto