Charles Michel leidt het vertrouwen in zijn regering naar nieuwe hoogte, maar de grootste meerderheidspartij, de N-VA, haalt daar geen voordeel uit en zakt verder onder dertig procent.

Premier Charles Michel (MR) laat in de nieuwe peiling van De Standaard/VRT vertrouwenscijfers optekenen die op het niveau staan van Guy Verhofstadt en Herman Van Rompuy op hun hoogdagen. Hij laat met een vertrouwensscore van 69 procent Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) met 57 procent ver achter zich. Voor een Franstalige is dat ongezien.

Ook het vertrouwen in de Belgische en de Vlaamse regeringen stijgt, met dat verschil dat Michel meer vertrouwen wekt dan zijn regering (54 procent), terwijl de Vlaamse regering (64 procent) populairder is dan haar minister-president.

Niet alle meerderheidspartijen profiteren in gelijke mate van die opstoot in vertrouwen. Het meest opvallend is de evolutie bij de N-VA, die met 28,5 procent een significant lager cijfer laat optekenen dan bij de verkiezingen van een jaar geleden.

De N-VA komt nu voor de tweede keer op rij met een cijfer onder 30 procent uit de peiling. Het N-VA-kiespubliek is minder trouw dan bij vorige peilingen en ook het potentieel van de partij, het aantal kiezers dat zich kan voorstellen op de N-VA te stemmen, zakt. Voor het eerst sinds 2010 is het potentieel van CD&V groter dan dat van N-VA, al blijft het verschil erg klein.

Daarmee is de N-VA voorlopig de enige partij die de tol van het regeringsbeleid betaalt. CD&V kan zich optrekken aan een score van 21,2 procent, een significante stijging ten opzichte van de federale verkiezingen. De christendemocraten laten voor de tweede keer op rij een peilingresultaat van twintig procent of meer optekenen.

Ook bij Open VLD is er vooruitgang. 16,1 procent is het beste score sinds maart 2010. De verjonging van de partij en de spreiding van nieuwe boegbeelden werpt vruchten af. In de top-tien van populairste politici staan vier Open VLD'ers. Met premier Charles Michel erbij zelfs vijf liberalen.

De cijfers tonen aan dat de scherpe concurrentie tussen de meerderheidspartijen N-VA, CD&V en Open VLD voorlopig ten koste gaat van de grootste regeringspartij.

Aan de linkerzijde is een heel andere strijd aan de gang, waarbij Groen stilaan de kloof met de SP.A begint te dichten. De SP.A klokt opnieuw af onder vijftien procent (14,3 procent) terwijl Groen blijft stijgen naar 11,6 procent, een significante stijging ten opzichte van het verkiezingsresultaat.

Vlaams Belang trekt nog alleen de gefrustreerde kiezer aan, en kan zelfs niet profiteren van de teruggang van de N-VA. 5,8 procent is het allerlaagste peilingresultaat sinds mensenheugnis.


De top 10

1) Maggie De Block (Open VLD): 59 procent

2) Kris Peeters (CD&V): 50 procent

3) Hilde Crevits (CD&V): 44 procent

4) Bart De Wever (N-VA): 43 procent

5) Charles Michel (MR): 39 procent

6) Wouter Beke (CD&V): 36 procent

7) Alexander De Croo (Open VLD): 35 procent

8) Annemie Turtelboom (Open VLD): 34 procent

9) Geert Bourgeois (N-VA): 33 procent

10) Gwendolyn Rutten (Open VLD): 33 procent.

Bron : De Standaard - foto Photo News.