U bent hier

Peiling De Standaard/VRT : N-VA blijft grootste

Vlaanderen
24.05.2013 - 17.04u
Door: Herman Gezelle

Na de verkiezingen van 2010 leek the sky wel the limit voor de N-VA. De partij groeide verder door tot liefst 36,3 procent in september vorig jaar, meer dan acht procent beter dan bij de verkiezingen van 2010.

In de jongste peiling van De Standaard/VRT moet de partij de helft van haar winst sinds de jongste verkiezingen weer inleveren. 32,1 procent is het niveau dat de partij ongeveer twee jaar geleden haalde. De situatie van de partij is het voorbije halve jaar ook grondig veranderd.

Nu boegbeeld en partijvoorzitter Bart De Wever burgemeester van Antwerpen is geworden, domineert hij niet langer de nationale media. Hij heeft wel andere katten te geselen. De peiling werd bijvoorbeeld afgenomen in volle commotie over de Sinksenfoor.  Binnen de partij werd zelfs al gehoopt op een iets minder astronomische score in de opiniepeilingen, omdat ze vreesde die al te hoge verwachtingen nooit te kunnen inlossen op verkiezingsdag. Ze worden nu op hun wenken bediend. Met 32,1 procent is de N-VA nog altijd de baken van de Vlaamse politiek.

Open VLD moet Vlaams Belang opnieuw voor zich dulden

De partijen uit de federale regering profiteren bovendien amper van de appelflauwte bij de N- VA. De SP.A kan de meubelen nog redden, het aantal kiezers dat zich kan voorstellen om op de socialisten te stemmen, stijgt zelfs met een scherpe knik. Maar CD&V lijkt de lichte heropleving die in vorige peilingen te zien was, niet te bevestigen.

Voor Open VLD is het zelfs huilen met de pet op. De partij zakte vorig jaar al naar het laagste resultaat ooit in de peiling van De Standaard/VRT en kwijnt nu nog verder weg. De partij slaagt er amper in om 26 procent van zijn potentieel te verzilveren. Van de kiezers die zich kunnen inbeelden op de liberalen te stemmen, kiezen er uiteindelijk meer voor de N-VA dan voor Open VLD zelf.

De Vlaamse liberalen zijn nog niet klaar met hun nieuwe profilering, en dat laat zich voelen in de peilingresultaten. Zelfs rijzende ster Maggie De Block, intussen al vierde in de top tien van populairste politici, kan daar geen verandering in brengen. De liberalen moeten zelfs opnieuw Vlaams Belang laten voorgaan, dat na een diepe crisis in de voorbije jaren zich weer wat lijkt te herstellen, al blijft het potentieel van de partij beperkt.

Oppositie: Groen neigt naar 10 procent

In de oppositie blijft vooral Groen het goed doen, met een score die al naar tien procent neigt. Groen blijft samen met de N-VA de enige partij die sinds de verkiezingen een significante winst eerst werd gepeild, blijft steken op 2,5 procent.

Dat is nog altijd een veelvoud van wat LDD ervan bakt. Die partij heeft de grens van het onpeilbare intussen al ver overschreden.  Bron VRT/ De Standaard.

imageMeer nieuws

100 vrijwilligers nemen deel aan Trefdag

100 vrijwilligers nemen deel aan Trefdag
Mol | Neteland 22.11.2017 - 22.24u

Lilse senioren massaal op wandel

Lilse senioren massaal op wandel
Lille | Neteland 22.11.2017 - 22.14u

Fight Cards voor GLORY

Fight Cards voor GLORY
Kempen regio | Neteland | Provincie Antwerpen 22.11.2017 - 22.07u

Zorginnovatie : Brug tussen ondernemerschap en zorg

Herentals | Kempen regio | Neteland 22.11.2017 - 22.02u

Bleckmann zet alle zeilen bij op Black Friday

Grobbendonk | Neteland 22.11.2017 - 21.58u

Volvo XC40 : productie 'Made in Belgium' officieel gestart in Gent

Volvo XC40 : productie 'Made in Belgium' officieel gestart in Gent
Geel | Herentals | Kempen regio | Neteland | Vlaanderen 22.11.2017 - 18.09u

2 rijstroken op Antwerpse ring blijven ook tijdens avondspits nog dicht

2 rijstroken op Antwerpse ring blijven ook tijdens avondspits nog dicht
Kempen regio | Neteland | Provincie Antwerpen | Vlaanderen 22.11.2017 - 17.20u

Lille informeert inwoners rond huren

Lille | Neteland 22.11.2017 - 17.19u

Nieuws uit uw regio

Webdesign door Intracto