Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Peiling De Stemming: Vlaams Belang is afgetekend de grootste partij (27 procent), N-VA zakt naar 18 procent

Foto VRT

Vlaams Belang blijft veruit de grootste partij en vergroot de kloof nog met de N-VA, dat nu minder dan 20 procent scoort. Vooruit voelt het vertrek van voorzitter Conner Rousseau. Dat blijkt uit de peiling van De Stemming, een onderzoek in opdracht van VRT NWS en De Standaard. Vier grote conclusies uitgelicht.

De Stemming is een onderzoek in opdracht van VRT NWS en De Standaard, uitgevoerd door de Universiteit Antwerpen, onder leiding van Stefaan Walgrave en Jonas Lefevere. 2.029 inwoners van het Vlaams Gewest werden online bevraagd, tussen 8 en 22 januari.

Bekijk hier het hele dossier met de peiling van De Stemming en de methodologische nota.

<  Straks in #deafspraakopvrijdag @Bart_DeWever @dskarel en Stefaan Walgrave om 20.35 op

 

De Stemming : populariteit

N-VA-voorzitter Bart De Wever wordt nog altijd veruit het vaakst genoemd. Hij kan 11,3 procent van de bevraagde kiezers bekoren. Geen enkele van zijn partijgenoten komt nog maar aan zijn enkels.

Premier Alexander De Croo (Open VLD) staat met 7,8 procent op de tweede plek, net voor Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken. Geen enkele andere Open VLD-politicus haalt trouwens de top 20.

Achter hen moet een heel peloton aan politici een kloof laten vallen. PVDA-voorzitter Raoul Hedebouw en, jawel, Conner Rousseau vervolledigen de top 5. Rousseau zakt van 10,4 procent vorig jaar naar 2,6 procent vandaag. Anderzijds: strikt genomen was Rousseau op het moment van de bevraging al geen actief politicus meer, dus in dat opzicht is zijn vijfde plek toch nog opvallend.

Met federaal minister Frank Vandenbroucke heeft Vooruit trouwens nog een tweede kopstuk in de top 10. Maar dat geldt ook voor CD&V: Vlaams minister Hilde Crevits en federaal minister Vincent Van Peteghem staan respectievelijk op plaats 6 en op plaats 8. 

En ook Groen is aanwezig in de top 10, met dank aan federaal minister Petra De Sutter. Haar populariteit is aanzienlijk gegroeid ten opzichte van De Stemming van vorig jaar. (VRTNWS)  Foto Ivan De Vadder / VRT.

Foto VRT

Deel dit artikel