U bent hier

Peiling : Groen en CD&V winnen, Sp.a kleurt bloedrood, status quo voor N-VA, HNM Open Vld en VB

Herentals
01.10.2018 - 23.03u
Door: Herman Gezelle

Dat het in Herentals de spannendste lokale verkiezingen van de afgelopen 50 jaar worden, staat in de sterren geschreven. Liefst 8 lijsten dingen naar de gunst van de kiezer.

Nnieuws bevroeg tussen 10 juni en 15 augustus 440 Herentalsenaren naar hun kiesintenties op 14 oktober. Ook vroeg het peilingteam naar hun burgemeesterkeuze : Wie mag volgens u burgemeester van Herentals worden?

Resultaten peiling :

- CD&V : 9 zetels (+ 1) (8 in 2012)
- Sp.a : 5 zetels (-3) (8 in 2012)
- N-VA : 8 zetels (status quo) (8 in 2012)
- Groen : 4 zetels (+2) (2 in 2012)
- HNM Open Vld : 1 zetel (status quo) (1 in 2012)
- Vlaams Belang : 2 zetels (status quo) (2 in 2012)
- Stadslijst : 0 zetels – nieuwe lokale partij.
- Herentals Anders : 0 zetels – nieuwe lokale partij sinds begin augustus 2018 (nog niet opgenomen in de peiling).

Opinie

Groen wint fors

Opvallendste resultaten zie je bij Groen. Ze verdubbelen hun zetelaantal van 2 naar 4. Daar is de positieve groene golf in heel Vlaanderen niet vreemd aan. Lijsttrekker Peter Verpoorten mag zich in de handen wrijven. Groen zat van 2006-2012 met 2 zetels al in een coalitie met Sp.a en Open Vld.

CD&V wint een zetel

CD&V scoort goed met een extra zetel, van 8 naar 9 zetels. De bevoegdheden cultuur, mobiliteit, ruimtelijke ordening en lokale economie lijkt de Herentalsenaar te waarderen.

Sp.a bloedrood

Sp.a verliest fors, alhoewel burgemeester Jan Bertels in de burgemeester-populariteitspoll op twee staat. De negatieve tendens voor de socialisten in heel Vlaanderen overspoelt ook de Keizerstad. De Herentalsenaar vindt Bertels echter een goede burgemeester, die dicht bij de mensen staat en z'n dossiers kent.

N-VA, status quo met schandaalsfeer

Een triomf wordt het voor het N-VA op 14 oktober zeker niet. Als je de recente resultaten van peilingen in de centrumsteden in Vlaanderen bekijkt.

De komst van Yoleen Van Camp uit Kasterlee heeft geen effect op het resultaat van N-VA. Al in juni kampte Van Camp met haar schandalen rond 'de broodzakken-affaire' en bakkers die omgekocht werden.

Kwamen daarbij de hoog oplopende spanningsvelden in het lokaal N-VA-bestuur met een opvallende scheuring in de partij tot gevolg. Een pak bestuursleden, samen met N-VA fractieleidster-gemeenteraadslid Kathleen Laverge, stapten op en richtten de lokale burgerpartij Herentals Anders! op. 'Van Camp is onbetrouwbaar, arrogant, een lege doos, leugenachtig, een ziekelijke vorm van eigenbelang, een EQ van 0.0% (nvdr. emotioneel quotiënt)', klonk het.

Herentals Anders

Herentals Anders was in de referentieperiode van de peiling (tussen 10 juni en 15 augustus) nog niet opgericht, en behaalt daarom (voorlopig) 0 zetels.

Open Vld HNM status quo

HNM Open Vld blijft met lijsttrekster Nathalie Van Sande op 1 zetel steken.  Dirk Van Thielen zetelt in de huidige gemeenteraad.

Vlaams Belang status quo

Vlaams Belang behoudt haar 2 zetels, met nieuwe lijsttrekster Els Sterckx.

Stadslijst

Stadslijst kreeg in de referentieperiode nog te weinig response om een zetel te behalen.

Resultaten nieuwe recente peiling op donderdag 11 oktober

Op donderdag 11 oktober verschijnt onze peiling met de referentieperiode van 20 augustus tot 20 september, in volle campagne-strijd dus.

De Nnieuws-peiling bij de gemeenteraadsverkiezingen in oktober 2012 sloeg de nagel op de kop : op 1 zetel na, was dat de einduitslag. Is dat nu ook in 2018? Eenvoudig. De kiezer is de énige baas op 14/10.

'Wie mag burgemeester van Herentals worden?' De top-10

1) Mien Van Olmen (CD&V) - 2) Jan Bertels (Sp.a) - 3) Ingrid Ryken (CD&V) - 4) Jan Michielsen (CD&V) - 5) Yoleen Van Camp (N-VA) - 6) Peter Verpoorten (Groen) - 7) Patrik De Cat (CD&V) - 8) Nathalie Van Sande (Open Vld HNM) - 9) Axana Ceulemans (N-VA) - 10) Sarah Boxstaens (CD&V).

Wordt vervolgd.

Frans Van Veldhoven & team 2012/ Nnieuws.

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

image
image
image
image

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto