Als het nu federale verkiezingen zouden zijn, dan wint oppositiepartij Groen fors en wordt de 3e partij in Vlaanderen, voor Open VLD en Sp.a. De N-VA blijft de grootste partij, maar verliest zes procent in vergelijking met de vorige verkiezingen van 2014. Dat blijkt uit een peiling van VRT en De Standaard.

Groen komt uit op 14,7 procent. Dat is een winst van meer dan 6 procent ten opzichte van de verkiezingen in 2014. De partij van Meyrem Almaci zit al enkele peilingen in stijgende lijn en haalt volgens de tendens nu de beste score ooit. De groenen steken zo mede-oppositiepartij SP.A voorbij en laat ook regeringspartij Open VLD achter zich.

De N-VA blijft afgetekend de grootste partij in Vlaanderen, maar moet wel 6,1 procent inleveren in vergelijking met de vorige verkiezingen. CD&V staat op plaats twee en blijft nagenoeg status quo ten opzichte van 2014. De christendemocraten zitten wel in een stijgende tendens in vergelijking met de vorige peiling. De liberalen van Open VLD verliezen lichtjes ten opzichte van hun verkiezingsresultaat.

Op de oppositiebanken kan de SP.A voorlopig geen goed rapport voorleggen. Volgens de opiniepeilingen zakken de socialisten verder weg in vergelijking met 2014 en doet de SP.A zo de stijgende tijdens uit de vorige peilingen teniet. Vlaams Belang kan lichtjes stijgen. De extreemlinkse PVDA kan het succes van aan de andere kant van de taalgrens absoluut niet evenaren en haalt volgens de tendens in Vlaanderen de kiesdrempel niet.

Groen rekruteert bij SP.A-kiezers

Als we kijken naar de kiesintenties, dan zien we dat de winst van Groen kennelijk te danken is aan overgelopen SP.A-kiezers. Al rekruteren de groenen ook bij de linkerflank van de CD&V.

De N-VA verliest vooral kiezers aan hun oude kartelpartner CD&V en aan Vlaams Belang. Enigszins illustratief voor de spreidstand van de partij van Bart De Wever tussen het centrum en de rechterzijde.

Vertrouwen

Eerst het relatief goede nieuws over het vertrouwen van de Vlaming in de politiek: het vertrouwen in de Vlaamse regering gaat er licht op vooruit en staat in de peiling op 62 procent. Ook het persoonlijke cijfer van minister-president Geert Bourgeois klimt wat, tot 57 procent. Maar de Vlaamse regering en zijn leider doen wel nog altijd een stuk slechter dan de vorige regering onder leiding van Kris Peeters.

Voor de federale regering geeft 53 procent van de Vlamingen aan vertrouwen te hebben, al is slechts 5 procent echt overtuigd. Daarmee blijft de federale regering wat schommelen in de buurt van de vorige peilingen. Het vertrouwen in premier Charles Michel stijgt tot 72 procent, wat een stuk meer is dan zijn voorganger Elio Di Rupo.

Maar tegelijk stellen we vast dat de populairste politicus qua kiesintenties slechts 39 procent haalt, terwijl doorgaans pas vanaf 50 procent van een "staatswaardig" resultaat gesproken wordt.

Bovendien vindt 43 procent van de Vlamingen dat onze politici niet in staat zijn om de belangrijkste problemen van de burgers op te lossen. Misschien hebben die minder goede cijfers wel te maken met de hele heisa rond de cumul van mandaten. 72 procent van de Vlamingen geeft namelijk aan dat een politicus géén bijkomende mandaten of functies mag uitoefenen.

Methode

De peiling werd uitgevoerd door TNS, in opdracht van de VRT en De Standaard. Ze werd telefonisch afgenomen bij 1.013 stemgerechtigde Vlamingen in Vlaanderen en Brussel, tussen 27 maart en 11 april 2017.

Bron : VRT en De Standaard