Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Peiling : Kris Peeters iets populairder dan Bart De Wever

Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) maakt volgens een peiling onder 1.026 Vlamingen voorlopig een einde aan de zegereeks van N-VA-voorzitter Bart De Wever.


Tegelijkertijd gaat N-VA er in de peiling van De Standaard en de VRT voor het eerst sinds lang iets op achteruit.

Begin deze week bleek N-VA met 38,4 procent tegen een historisch maximum aan te schurken in een peiling van VTM en Le Soir. Maar dat was een bevraging via het internet, die minder betrouwbaar is dan een telefonische peiling.  

De enquête van De Standaard, afgenomen tussen 27 februari en 11 maart bij 1.026 Vlamingen, geeft een ander beeld. Kris Peeters neemt het met 2% (20 stemmen) over van De Wever als numero uno in Vlaanderen.

De peiling is gehouden tijdens en onmiddellijk na de Vlaamse begrotingscontrole, waarin de Vlaamse regering haar budget opnieuw op het spoor van een evenwicht zette en tegelijk enkele structurele ingrepen deed, zoals het afschaffen van de terbeschikkingstelling van leerkrachten. Mogelijk straalt dat resultaat positief af op de minister-president.

Over partijgrenzen heen
Peeters stond al eens op nummer een, in van het najaar 2009 tot het voorjaar van 2010, toen hij werd voorbijgestoken door Bart De Wever. Zijn sterkte is dat hij over de partijgrenzen heen aantrekkingskracht uitoefent. Peeters haalt bijvoorbeeld een derde van zijn populariteit bij de N-VA-kiezers.

Geen zorgen voor Bart De Wever
Niet dat Bart De Wever zich erg grote zorgen moet maken over zijn populariteit. Hij volgt onmiddellijk na Peeters. Alleen heeft De Wever, die minder de media beheerst sinds zijn partij in de oppositie zit, minder dan andere politici een sprong vooruit kunnen zetten qua populariteit.

De vorige peiling, afgenomen tijdens de aanslepende regeringvorming, vormde een dieptepunt in de populariteit van de politiek. Uit dat dal klimmen de politici nu uit, maar dus in verschillend tempo.

In eigen partij blijft De Wever op eenzame hoogte staan. De volgende N-VA’er in de poppoll is Vlaams minister Geert Bourgeois, maar die staat al op plaats dertien, Siegfried Bracke blijft hangen op de zeventiende plaats. Het bevestigt het beeld dat in de ogen van de kiezer de partij is van Bart De Wever.

Regeringsdeelname brengt niets op
Daartegenover staat de groeiende populariteit van enkele sterkhouders in de federale regering. Vooral Johan Vande Lanotte (SP.A), Steven Vanackere (CD&V) en Annemie Turtelboom (Open VLD) zijn in opmars. Vande Lanotte piekt qua populariteit sinds hij vicepremier is. Die andere vicepremier, Steven Vanackere, bengelde als Brusselaar lang achteraan, maar breekt nu toch door, net zoals minister van Justitie Turtelboom die zich althans qua populariteit op het niveau van de vicepremiers hijst. De echte vicepremier van Open VLD, Vincent Van Quickenborne, staat pas op elf.

Bij de nieuwkomers slaat vooral staatssecretaris voor Asiel en Migratie Maggie De Block (Open VLD) met verstomming door binnen te komen op de twaalfde plaats, ondanks een tumultueus begin als staatssecretaris. Andere nieuwkomers als staatssecretaris voor Ambtenarenzaken Hendrik Bogaert (CD&V) en minister van Werk Monica De Coninck (SP.A) vechten nog tegen de anonimiteit.

Foto archief Nnieuws.   Bron : De Standaard / Belga.

Deel dit artikel