In een nieuwe peiling boeken Open Vld, VB, S.pa en LDD statistisch relevante verliezen. De liberalen zijn goed voor amper 10 procent van de stemmen, een absoluut dieptepunt. N-VA behaalt opnieuw winst, + 10% vergeleken met de verkiezingen van 2010.



Onderzoeksbureau Ipsos onderzocht in opdracht van De Morgen en vtm de kiesintenties aan beide zijden van de taalgrens.

In Vlaanderen is Open Vld de grote verliezer. De Vlaamse liberalen slagen er volgens deze peiling slechts in 1 op 10 kiezers te verleiden. Dat is een daling van 3,4 procent tegenover de verkiezingen van juni 2010 en een absoluut dieptepunt. Nooit wilden minder mensen op Open Vld stemmen.

De partij houdt nog net Vlaams Belang af. Met 9,9 procent (-2,6) slaagt die partij er evenmin in de dalende trend van de laatste jaren te keren. LDD is met 1,4 procent (-2,4) bijna van de kaart verdwenen.

Voor deze drie partijen is het verlies statistisch significant. De enige partij die een duidelijke winst laat optekenen is de N-VA. De Vlaams-nationalisten winnen nog meer dan het gecumuleerde verlies van de (centrum-)rechtse partijen en staan met 38,4 procent van de kiesintenties op een nooit gezien hoogtepunt.

De christendemocraten zijn hun dieptepunt blijkbaar voorbij. CD&V doet het beter dan in de vorige peiling en wordt opnieuw de tweede partij, maar ze blijft wel onder de score van de laatste verkiezingen. Aan de linkerkant van het politieke spectrum gaan de Vlaamse socialisten achteruit tot 13,3 procent. Groen stijgt dan weer tot 8,1. Ook PVDA stijgt licht, maar blijft met 2,0 procent op ruime afstand van de kiesdrempel.

PS zware klap
Aan de overkant van de taalgrens krijgt de PS een zware klap. De Franstalige socialisten zakken van 37,6 procent bij de laatste verkiezingen - een score die ze in december vorig jaar konden behouden - naar 32,2 procent. Ondanks dat verlies blijft de partij van premier Di Rupo veruit de grootste politieke formatie aan de overkant van de taalgrens.

Front National
De MR gaat ten opzichte van de vorige peiling vooruit en komt met 22,1 procent opnieuw op het niveau van juni 2010. cdH blijft achteruitgaan, zij het zeer licht en staat op 13,6 procent.

De Franstalige groenen van Ecolo, die net een nieuw voorzittersduo verkozen, stijgen van 12,3 tot 13,7. Grote winnaar is evenwel het Front National dat haar stemmen ziet verviervoudigen tot 5,9 procent. Het FDF ten slotte, dat in de eerste plaats een Brusselse partij is, krijgt in Wallonië met 1,6 procent geen voet aan de grond.

De drie Franstalige regeringspartijen samen zijn goed voor 66,9 procent van de stemmen. Bij de vorige peiling was dat nog 69,4 en bij de verkiezingen zelfs 74,4 procent.

In de hoofdstad waren MR en PS jarenlang verwikkeld in een harde strijd om het politieke marktleiderschap. Na de breuk tussen MR en FDF hebben de socialisten met 25,6 procent (-1,7) de leiding in handen. MR is echter nog goed voor 21 procent. Het FDF blijft hangen op 8,8 procent. Dat is niet veel beter dan bij de vorige peiling ( 0,6). De partij van voorzitter Olivier Maingain moet Ecolo (12,6) en cdH (10,6) laten voorgaan.

Bij de Vlaamse partijen in Brussel blijft Open Vld (2,7 procent) de grootste voor sp.a (2,1). Groen! en N-VA halen 2,0 procent. Vlaams Belang en sp.a halen elk 1,9 procent. CD&V ten slotte is in Brussel goed voor 1,3 procent.

Bron Belga / De Morgen.

Foto archief / N.