Mochten er zondag verkiezingen zijn, zou 31,3 procent van de Vlamingen voor N-VA stemmen. Dat blijkt uit De Grote Peiling van VTM NIEUWS, Het Laatste Nieuws, RTL-TVI en Le Soir. Dat is nauwelijks minder dan het resultaat van de verkiezingen in 2014.

Maar ook sp.a groeit iets voor het eerst sinds lang en wordt opnieuw de derde grootste partij van Vlaanderen. N-VA-staatssecretaris Theo Francken is de populairste politicus in Vlaanderen.

De Ipsos-peiling werd tussen 27 februari en 6 maart 2018 uitgevoerd bij 2.496 respondenten, die representatieve steekproeven vormen van de Belgen van 18 jaar en ouder, waarvan 965 in Vlaanderen.

N-VA blijft de grootste partij en haalt in de peiling 31,3 procent van de stemmen. Bij de verkiezingen van 2014 stemde 32,4 procent van de Vlamingen op de partij, die daarmee eenzaam aan de top blijft.

CD&V staat andermaal op twee, op grote afstand. De partij haalt 15,1 procent of 3,5 procent minder dan bij de vorige verkiezingen.

Oppositiepartij sp.a groeit wat, voor het eerst sinds lang, en wordt opnieuw de derde partij van Vlaanderen met 13 procent, maar haalt nog steeds niet het resultaat van 2014.

Open Vld zakt met 12,7 procent naar plaats vier.

Groen zou het beter doen dan bij de vorige verkiezingen en haalt 10,4 procent.

De grootste stijgers zijn Vlaams Belang en PVDA. Vlaams Belang zou volgens de peiling van 5,8 naar 9 procent stijgen. PVDA zou 6 procent halen; in 2014 bleef de partij met 2,8 procent ver onder de kiesdrempel.

Er werd ook gepolst naar de populariteit van de politici.

Op de derde plaats in Vlaanderen staat premier Charles Michel (MR). De tweede populairste politicus is N-VA-voorzitter Bart De Wever, en op één staat zijn partijgenoot, staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken.

Bron GVA - verschijningsdatum 9/3/2018 - dit artikel werd gereproduceerd met toestemming van de uitgever, alle rechten voorbehouden – NNieuws License2Publish