De N-VA zou bij federale verkiezingen uitkomen op 32,3 procent van de stemmen, CD&V blijft in Vlaanderen op de tweede plaats met 18,5 procent. Dat blijkt uit een nieuwe peiling van VTM, De Morgen, Le Soir en RTL-TVi. In Wallonië blijft de PS de grootste partij.

Na N-VA en CD&V volgen in Vlaanderen SP.A en Open VLD ex aequo met 13,3 procent, volgens de peiling. Groen doet haasje-over met Vlaams Belang en komt uit op 8,4 procent. Vlaams Belang krijgt 7,6 procent. PVDA+ en Lijst Dedecker halen de kiesdrempel niet en stranden op respectievelijk 2,7 en 1,7 procent.

In Wallonië blijft de PS de grootste partij met 28,4 procent, maar de kloof met MR (23,3 procent) wordt in vergelijking met de peiling van november steeds kleiner. CDH haalt 12,5 procent en blijft groter dan Ecolo (11,4 procent). De uiterst linkse PTB-Go! schiet omhoog tot 6,7 procent en zou dus de kiesdrempel wel halen. De Parti Populaire (PP) van advocaat Mischaël Modrikamen gaat eveneens sterk vooruit tot 5,6 procent. Het FDF blijft steken op 2 procent.

Volgens de peiling gaat in het Brussels gewest de PS met 21,2 procent nipt de MR vooraf, die 20 procent haalt, een verschil dat in het licht van de foutenmarge onbeduidend is. CDH haalt in Brussel 10,4 procent en Ecolo en FDF staan ex aequo op de vierde plaats met 9,6 procent. PTB-Go! haalt ook in Brussel 6,8 procent. De PP blijft er steken op 2,3 procent.

Gezien de foutenmarge moeten de scores voor de Vlaamse partijen in Brussel met de nodige omzichtigheid bekeken worden: Open VLD (4,3 procent) haalt het voor SP.A (2,9 procent), N-VA (2,6 procent), Groen (2,5 procent) en CD&V (0,8 procent).

De peiling is van 6 tot 10 februari uitgevoerd door Ipsos bij 2.747 respondenten. De maximale theoretische foutenmarge bedraagt ongeveer 3 procent. (bron vtm) (foto Nnieuws).