U bent hier

Peiling : N-VA verliest zwaar, Vlaams Belang (+10%) grote winnaar

Kempen regio | Neteland | Vlaanderen
14.03.2020 - 16.41u
Door: Herman Gezelle

Mochten er nu verkiezingen zijn, dan zijn de extreme partijen in Vlaanderen de winnaars. Vlaams Belang zou er ruim 9 procent op vooruit gaan,  in vergelijking met het verkiezingsresultaat in mei 2019, tegenpool PVDA zou een sprong van bijna 4 procent maken.

Dat blijkt uit een peiling van Ipsos in opdracht van Het Laatste Nieuws, De Morgen, VTM, Le Soir en RTL. Alle andere Vlaamse partijen, N-VA op kop, verliezen.

De federale regeringsvorming zit al sinds vlak na de verkiezingen volledig in het slop. En daar lijken voorlopig vooral de extreme partijen van te profiteren.

Vlaams Belang stijgt in Vlaanderen van 18,7 procent bij de verkiezingen in mei naar 28 procent, mochten er nu vervroegde verkiezingen zijn.

Een stijging van bijna 10 procentpunt dus, al is het resultaat min of meer een status quo in vergelijking met een tussentijdse peiling in december vorig jaar, toen het Vlaams Belang ook al aan 27,3 procent van de kiesintenties kwam.

De PVDA springt dan weer van 5,6 procent van de stemmen in mei naar 9,3 procent van de kiesintenties nu.

Grote verliezers : N-VA - 5%

De grote verliezer in Vlaanderen is de N-VA. Kopstuk Jan Jambon kon dan wel een Vlaamse regering vormen met Open Vld en CD&V, maar wordt daar schijnbaar niet voor beloond.

De Vlaams-nationalisten zouden volgens de peiling nog 20,7 procent van de stemming halen, bijna 5 procentpunt minder dan het resultaat van mei.

Ook CD&V en Open Vld kunnen hun Vlaamse regeringsdeelname voorlopig niet verzilveren.

De liberalen zakken weg van 13,5 procent in mei tot net iets meer dan 10 procent nu.

De CD&V, die met Joachim Coens een nieuwe voorzitter aan het roer kreeg, haalt nog 11,7 procent van de kiesintenties. Dat is 2,5 procentpunt minder dan in mei.

In vergelijking met de tussentijdse peiling in december doen CD&V en Open Vld het wel iets beter. N-VA moet daarentegen bijna 1,5 procentpunt prijsgeven.

Ook Groen staat op verlies. De ecologisten zouden nu nog 8,8 procent van de stemmen halen, tegenover 9,8 procent in mei.

In vergelijking met de peiling van december zakken ze zelfs met bijna 2 procentpunt.

Sp.a peilt op 9,6 procent van de stemmen. Dat is minder dan de 10,8 procent van mei, maar wel een kleine remonte in vergelijking met de peiling van 8,9 procent in december.

In Wallonië is de PVDA de grote stijger. De marxisten halen daar nu 18,6 procent van de stemintenties, bijna 5 procentpunt hoger dan het resultaat in mei. Ecolo lijkt dan weer wat van haar pluimen te verliezen.

Populairste Vlaamse politicus

In de hitparade van populairste politici blijft N-VA voorlopig wel de aanvoerder. Voorzitter Bart De Wever is de populairste politicus in Vlaanderen, gevolgd door Kamerlid Theo Francken en Vlaams minister-president Jan Jambon.

Daarna volgen Vlaams viceminister-president Hilde Crevits en minister van Justitie Koen Geens voor CD&V, Vlaams Belang voorzitter Tom Van Grieken en Vlaams minister Bart Somers (Open Vld).

De federale Open Vld-excellenties Alexander De Croo en Maggie De Block volgen, voor Vlaams minister van onderwijs Ben Weyts (N-VA).

De nieuwe voorzitters van CD&V en sp.a komen voor het eerst binnen in de top 20: Joachim Coens staat op een gedeelde 17e plaats, Conner Rousseau staat op plaats 20. (Bron HLN/DM/VTM)

Op de foto : Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken / foto Nnieuws.
Meer nieuws

Asbestverwijderaar start in Diepestraat Mol

Kempen regio | Lille | Mol 30.06.2022 - 13.56u

Levensgrote muurschilderingen als ode aan de landbouw

Levensgrote muurschilderingen als ode aan de landbouw
Kempen regio | Provincie Antwerpen | Vlaanderen 30.06.2022 - 12.48u

Criminelen maken via valse sms'jes honderdduizenden euro's buit: 6 verdachten opgepakt, onder wie een contacttracer

EU | Kempen regio | Nationaal | Provincie Antwerpen | Vlaanderen 30.06.2022 - 11.44u

Fortino Capital neemt belang in VanRoey.be om groei te versnellen

Fortino Capital neemt belang in VanRoey.be om groei te versnellen
Geel | Kempen regio | Turnhout regio | Vlaanderen 30.06.2022 - 09.19u

Na een ongeval toch kunnen communiceren in het ziekenhuis

Geel | Nationaal | Neteland | Vlaanderen 30.06.2022 - 08.58u

Zwemmer (26) komt om in Netekanaal in Ranst

Zwemmer (26) komt om in Netekanaal in Ranst
Kempen regio | Provincie Antwerpen | Vlaanderen 30.06.2022 - 00.54u

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto