N-VA kan in een nieuwe peiling van RTBF en La Libre Belgique 32,3 procent van de ondervraagden bekoren, of 1,5 procentpunten meer dan in november. CD&V volgt als tweede Vlaamse partij op ruime afstand met 17,6 procent, of zowat de kiesuitslag van 2010. Aan Waalse kant voelt PS (28%) de hete adem van MR (24,1%) in de nek, terwijl de Franstalige liberalen de grootste blijven in Brussel.

"Code rood voor de PS", titelt de Franse openbare omroep boven de resultaten. De PS moet in Wallonië 2,3 procentpunten terrein prijsgeven, terwijl de MR twee procentpunten winst boekt en zo de kloof verkleint tot nog 4,1 procent. Ecolo en CDH volgen op ruime afstand met 10,6 en 10,2 procent. Het extreemlinkse PVDA verdubbelt bijna ten aanzien van de vorige peiling, tot 7,6 procent. In Vlaanderen blijft de PVDA steken op 3,7 procent.

N-VA blijft in Vlaanderen onbetwist de grootste met 32,3 procent. CD&V (17,6%), SP.A (14,6%) en Open VLD (12,8%) halen samen nauwelijks meer. Vlaams Belang en Groen blijven met 9,8 en 7,3 procent steken onder de tienprocentdrempel. De schommelingen ten opzichte van de vorige peiling blijven zeer beperkt. Behalve voor LDD, dat compleet van de radar verdwijnt. (belga/vrt)